Γενική επιστράτευση στην Ουκρανία

Μία ανάσα πριν την κήρυξη πολέμου

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο με τη Ρωσία βρίσκεται η Ουκρανία που κάλεσε σε γενική επιστράτευση όλους τους έφεδρους…
Η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε όλες τις διαθέσιμες στρατιωτικές δυνάμεις να είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οπλίτες του ουκρανικού στρατού προσχωρούν στις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία με τα σώματα ασφαλείας και τις στρατιωτικές μονάδες στην ανατολική Ουκρανία να βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν στις ρωσόφιλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία. Πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, αφήνουν τις μονάδες τους και παραιτούνται.

Την ίδια ώρα στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά για 90 ολόκληρα λεπτά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως προκύπτει η Μόσχα θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια για να προστατεύσει το ρωσόφωνο πληθυσμό και τα συμφέροντά της και μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα σχεδιάζει να ενεργοποιηθεί όχι μόνο στην περιοχή της Κριμαίας αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για πολεμική προπαρασκευή που μπορεί να οδηγήσει σε de facto διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τηλεφώνημα Πούτιν-Ομπάμα: «Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στην Ουκρανία. Απαντώντας στην ανησυχία του κ. Ομπάμα για την πιθανότητα ενεργοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες των υπερεθνικιστών που στην ουσία υποστηρίζονται από την σημερινή μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική απειλή για τις ζωές και την ακεραιότητα των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών τους που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών».

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *