Ποιοί και πόσοι έγιναν πλουσιότεροι από την οικονομική κρίση

Υπάρχουν κερδισμένοι από την οικονομική κρίση; Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, περίπου 24,2 εκατομμύρια άνθρωποι με καθαρά περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων και ακινήτων) έγιναν πλουσιότεροι, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Πρόκειται ουσιαστικά για το 0,5% του πληθυσμού της γης που έχει στα χέρια του το… 36% του…
παγκόσμιου πλούτου (περίπου 70 τρισ. δολάρια επί συνόλου 200 τρισ.)!

Παρότι προηγήθηκε μια δεκαετία… μηδενικών κερδών από τα χρηματιστήρια, η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και, το κυριότερο, η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εντούτοις, όπως προκύπτει από μελέτη της Credit Suisse, οι… έχοντες κατάφεραν από το 2000 μέχρι σήμερα να αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 72%!

Πρόσφατη έρευνα της Deloitte εξάλλου υπογραμμίζει πως ό,τι έχασαν οι πλούσιοι από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι το 1980, το κέρδισαν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες χάρη στην… παγκοσμιοποίηση.

Αντιθέσεις

Στον αντίποδα, το 50% του πληθυσμού δεν συγκεντρώνει περισσότερο από το… 2% του παγκόσμιου πλούτου. Όσο για τους δισεκατομμυριούχους (δηλαδή με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων), αυτοί δεν ξεπερνούν στον πλανήτη τους… 5.000 όπως προκύπτει από το τελευταίο «Wealth Report» της Citi Private Bank σε συνεργασία με την Knight Frank, ένα νούμερο το οποίο ανεβαίνει στους 26.700 εάν υπολογιστούν και τα ακίνητα.

Σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία η μία χώρα μετά την άλλη -και αναφερόμαστε στις αναπτυγμένες- αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ακόμη και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.λπ.) οι έχοντες και κατέχοντες καταφέρνουν να… «αβγατίζουν» τις περιουσίες τους.

Ενώ δηλαδή η αγοραστική δύναμη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων συρρικνώνεται διαρκώς και η ανεργία αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τις περισσότερες οικονομίες -πέραν των μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών- οι πολυεκατομμυριούχοι βγάζουν την κρίση σχεδόν… αλώβητοι ή στη χειρότερη περίπτωση με τις μικρότερες δυνατές οικονομικές απώλειες.

Πού τους βρίσκουμε

Οι περισσότεροι… «εκπρόσωποι» της «πλουτοκρατίας» βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες (9,94 εκατομμύρια), την Ιαπωνία (2,38 εκατ.), τη Γερμανία (περίπου 1,2 εκατ.), την Ιταλία (1,41 εκατ.), τη Μεγάλη Βρετανία (1,23 εκατ.), τη Γαλλία (2,22 εκατ.), τον Καναδά (905 χιλ.) και την Κίνα (805 χιλ.), δηλαδή ουσιαστικά τις χώρες της G8 με μόνη διαφορά την παρουσία της Κίνας αντί της Ρωσίας.

Από τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη, αρκετούς πλούσιους… εντοπίζουμε στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ισπανία, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Νότιο Κορέα και την Ταϊβάν.

newsbomb

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *