Αποκλειστικό: Κάποια συνηθισμένα κόλπα κλοπής πορτοφολιών και χρημάτων από αντρικές τσέπες στον Ηλεκτρικό και στο Μετρό στην Ελλάδα…

Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα είναι τα περιστατικά κλοπών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) της χώρας μας…
Δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας που τους έχουν κλέψει το πορτοφόλι ή χρήματα από την τσέπη του παντελονιού τους και το μπουφάν τους ή από κάποια τσάντα ενώ είχαν επιβιβαστεί σε κάποιο Μ.Μ.Μ. Τα κόλπα που εφευρίσκουν οι επιτήδειοι είναι πολλά, εμείς όμως θα αναφέρουμε κάποια συνηθισμένα κόλπα που λαμβάνουν χώρα στον Ηλεκτρικό και στο Μετρό που έχουν μάλιστα υποπέσει στην αντίληψη μας αρκετές φορές.

Φυσικά θα ήταν αμέλεια να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η Πολιτική Ηγεσία με την ολιγωρία που επιδεικνύει γύρω από το θέμα και την έλλειψη αστυνόμευσης, η διοίκηση των Μ.Μ.Μ. με τα μειωμένα δρομολόγια τις ώρες αιχμής και το ελλιπές και ανεκπαίδευτο προσωπικό ασφαλείας καθώς και πολλές φορές οι συνεπιβάτες με τη ζωώδη συμπεριφορά που επιδεικνύουν να μένουν σταθεροί στις θέσεις τους και μην μετακινούνται, ώστε να δημιουργήσουν ελεύθερο χώρο για τους επιβάτες που εισέρχονται στο μέσο είναι συνυπεύθυνοι μαζί με τα ίδια τα θύματα (τα οποία είτε είναι απρόσεκτα και δεν φυλάνε τα πράγματά τους σε ασφαλές σημείο, είτε εισέρχονται στον συρμό, ενώ επικρατεί συνωστισμός και δεν διαθέτουν υπομονή για τον επόμενο που ενδεχομένως να έχει λιγότερο κόσμο) για την τραγική κατάσταση αυτή που επικρατεί.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδεικνύουν οι επιβάτες στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια και ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Το τονίζουμε αυτό! Δεν νοείται στην τραγική κατάσταση αυτή που επικρατεί τις ώρες αιχμής που ο ένας επιβάτης είναι πάνω στον άλλον να εισέρχονται άντρες με απροστάτευτα πορτοφόλια και λεφτά σε τσέπες (ειδικά στις τσέπες του παντελονιού ή σε εξωτερικές τσέπες μπουφάν)! Θα πρέπει να είναι πολύ τυχεροί για να μην πέσουν θύματα ληστείας!

Πώς γίνονται, λοιπόν, τα κόλπα συνήθως σε γενικές γραμμές:

Οι κλέφτες καταρχάς έχουν στοχοποιήσει το θύμα. Κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια έχει στάση και το ΚΤΕΛ του σταθμού Λιοσίων. Άρα κάποιοι επιβάτες κρατούν βαλίτσες ερχόμενοι από την επαρχία. Προφανώς, είναι πολύ πιθανό να έχουν είτε το πορτοφόλι είναι κάποια χρήματα στις τσέπες. Αυτοί αποτελούν πρωταρχικό στόχο. Πάντως, γενικότερα το προφίλ του υποψήφιου θύματος είναι ένας άντρας που φοράει μπουφάν, το οποίο καλύπτει τις τσέπες του παντελονιού και δεν κρατάει κάποιο τσαντάκι!

Εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό και την κατάσταση πανικού που επικρατεί κατά την είσοδο των επιβατών στον συρμό αρχίζουν και σπρώχνουν προς τα μέσα το υποψήφιο θύμα που εισέρχεται στον συρμό αμέριμνο και πολλές φορές ανυψοψίαστο. Συνήθως είναι 2-3 άτομα στο κόλπο. Στέκονται ακριβώς πάνω στην είσοδο της πόρτας, ενδεχομένως ο ένας να στέκεται και εκτός του συρμού. Ένας από τους 2-3 κάνει τη δουλειά και για να μην τους υποψιαστεί το θύμα μπορεί να λένε «συγγνώμη», «θέλουμε να πάμε και εμείς στη δουλειά μας», κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια της κλοπής δηλαδή πιάνουν συνήθως κουβέντα στο θύμα προκειμένου να μην τους ψιλιαστεί.

Υπάρχει περίπτωση κάποιος ή κάποιοι από αυτούς να έχουν τρέξει και να έχει μπει πρώτοι μέσα στον συρμό. Έτσι, μόλις μπει το υποψήφιο θύμα τρέχουν προς τα πάνω του και με τη δικαιολογία ότι έχουν ξεχαστεί και θέλουν να να προλάβουν να βγουν έξω από τον συρμό φωνάζουν «άκρη, άκρη…» τραβώντας τον ή σπρώχνοντάς τον, ενώ ταυτόχρονα του αδειάζουν τις τσέπες!

Όταν στον Σταθμό του Ηλεκτρικού των Κάτω Πατησίων και γενικότερα κάποιοι τελικά μένουν εκτός συρμού, γιατί φαινομενικά δεν μπόρεσαν να εισέλθουν λόγω του πολύ κόσμου ή κάποιοι τρέχουν γρήγορα προς την έξοδο της πόρτας πριν κλείσουν οι πόρτες του συρμού έχει γίνει κλοπή ή απόπειρα κλοπής! Αν έχει γίνει κλοπή μετά από λίγο πιθανώς να ακουστεί από κάποιον άντρα: «Όχι, ρε πούστη μου, μού πήραν το πορτοφόλι!».

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν κάποιοι μετακινούνται μέσα στον συρμό ενώ επικρατεί συνωστισμός. Δεν δεν αναφερόμαστε στους επαίτες! Μπορεί κατά τη μετακίνησή τους να ζητάνε συγγνώμη, ώστε να δικαιολογήσουν την προκλητική μετακίνησή τους και με τα επιδέξια και εκπαιδευμένα χέρια τους να κλέβουν. Αν τους δείτε να κατεβαίνουν στην επόμενη στάση, τότε είτε έχουν αρπάξει κάτι, είτε έχουν αποπειραθεί να αρπάξουν!

Όσον αφορά στις γυναίκες αυτές θα πρέπει να αφήσουν από τα χέρια τους τα κινητά τους και να κρατάνε σφιχτά τις τσάντες τους! Επίσης, οι τσάντες θα πρέπει να είναι εντελώς κλειστές και όχι σχεδόν κλειστές λόγω του καλωδίου των ακουστικών που τις εμποδίζει από το να κλείσουν τελείως. Ο νοών νοείτω!

Πηγή: ClopYPastE.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *