Νίκος Σταυρογιάννης: “Τους διαψεύδουν τα στοιχεία της ΤτΕ”

” Ας αφήσουν τα ψέματα και ας πουν επιτέλους την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Το σημαντικότερο όμως είναι αν αλλάξουν άμεσα πολιτική…>>, δήλωσε στο….
LamiaReport ο βουλευτής της “Νέας Μέρας” Νίκος Σταυρογιάννης με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή για τη δυσαρμονία των οικονομικών στοιχείων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος…

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τη δυσαρμονία των στοιχείων μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος ζητούν μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας ΜΕΡΑς Νίκου Σταυρογιάννη οι Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Κουράκος, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Θόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέας Βουδούρης.

Στην Επίκαιρη Επερώτηση, οι «8» κάνουν λόγο για προσπάθεια «ωραιοποίησης» των δημοσιονομικών στοιχείων και εγείρουν το πολιτικό και ηθικό θέμα από τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργού και της ΤτΕ.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΜΑ: «Δυσαρμονία Στοιχείων Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 μεταξύ ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ»

Κύριε Υπουργέ,

Τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012/2013, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτουν την χάλκευση των εθνικολογιστικών μεγεθών και την προσπάθεια της ομάδας Στουρνάρα, να ωραιοποιήσει την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αντιφάσεις των στατιστικών στοιχείων μεταξύ Τράπεζας Ελλάδος και Υπουργείου Οικονομικών, είναι καίριας σημασίας και προκαλούν πολλά εύλογα ερωτήματα. Ειδικότερα:

1) Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012/2013, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει την άνοδο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 5,5%, σε αντιδιαστολή με το Υπουργείο Οικονομικών που διαπιστώνει τη μείωση των δαπανών κατά -18%.

2) Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012/2013, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν -6%, ενώ τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 5,6%.

3) Οι τεράστιες αποκλίσεις στα δημόσια έσοδα και ιδίως στο σκέλος των κρατικών δαπανών, είχε ως ιλαροτραγικό αποτέλεσμα, η Τράπεζα της Ελλάδος να υποστηρίζει ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, ο κρατικός προϋπολογισμός είχε πρωτογενές έλλειμμα -3,2 δις ευρώ, το οποίο μάλιστα ήταν δέκα φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Απεναντίας, το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις ευρώ.

4) Η Τράπεζα της Ελλάδος και Υπουργείο Οικονομικών, συμφωνούν ότι το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό. Τα στοιχεία τους όμως διαφέρουν ριζικά. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013/2012, η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει την διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του προϋπολογισμού από -6,4 σε -9,0 δις ευρώ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το συνολικό έλλειμμα από -12,5 ελαττώθηκε σε -2,4 δις ευρώ.

5) Την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 τα πιστωτικά έσοδα υπερέβησαν τα 55 δις €.

Επειδή σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους βλέπει πρωτογενές έλλειμμα για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013 ύψους 1,51 δις.

Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνθηκε και για το επόμενο δίμηνο, με αποτέλεσμα ο Κρατικός Προϋπολογισμός να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3,21 δις για το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος του 2013.

Επειδή αντίθετα με τα στοιχεία του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδος, στα στοιχεία που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση βλέπει για το ίδιο διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,91 δις €.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Αμφισβητεί η κυβέρνηση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος;

-Αμφισβητεί η κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους που λειτουργεί στη Βουλή;

-Καθώς από την διάσταση των στοιχείων προκύπτει αναμφισβήτητα «μαγείρεμα» των στοιχείων και δημιουργείται τουλάχιστον ηθικό θέμα για την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τι σκοπεύετε να πράξετε;

-Τελικά, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν η μειώθηκαν;

-Το πρωτογενές έλλειμμα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, ήταν ναι η όχι, δέκα φορές υψηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του 2012;

-Γιατί τα πιστωτικά έσοδα του Κράτους έφτασαν την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου στο θηριώδες ποσό των 55 δις ευρώ;

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σταυρογιάννης Νικόλαος

Μουτσινάς Πάρις

Κουράκος Γιάννης

Μπόλαρης Μάρκος

Κασαπίδης Γιώργος

Νικολόπουλος Νίκος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Βουδούρης Οδυσσέας

http://www.lamiareport.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *