“Τειρεσίας” για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

Νέο σύστημα καταγραφής των εισφορών από την 1η/1/2014 με την ηλεκτρονική καταγραφή τους μέσω “εμπλουτισμένης” Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης”….

Κάθε εργοδότης και επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν εκτός από τις εισφορές κύριας ασφάλισης, τις εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους για την επικουρική ασφάλιση (3%) καθώς και τις κρατήσεις 4% για εφάπαξ που πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι.

Οι μόνες εισφορές που είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι εργοδότες είναι για κύρια και επικουρική σύνταξη και όχι για το εφάπαξ.

Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, ο κάθε εργαζόμενος θα ξέρει τι πληρώνει αναλυτικά για κάθε Ταμείο.

Έτσι υπεύθυνοι για το αν έχουν καταβληθεί οι εισφορές για το εφάπαξ, σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες.

Οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται μέσω της ” Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης” εάν έχουν πληρώσει τις συμπληρωματικές εισφορές, επικουρική και εφάπαξ και αν δεν το έχουν κάνει θα πρέπει να τις πληρώσουν από τον επόμενο μήνα, αλλιώς η ΑΠΔ θα απορρίπτεται και θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η φάκα στο νέο σύστημα παρακολούθησης εισφορών είναι ότι ουσιαστικά τραβά μία “κόκκινη γραμμή” στο ασφαλιστικό παρελθόν των εργαζομένων, που μπορεί να διαγράψει τις ασφαλιστικές εισφορές που αγνοούνται και να σηματοδοτήσει νέες μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Με το σημερινό σύστημα οι εργαζόμενοι “πιστώνονται” ότι έχουν πληρωθεί στο όνομά τους εισφορές 35 χρόνων, ακόμα και αν δεν έχει συμπληρωθεί ο χρόνος αυτός και η επικουρική τους σύνταξη υπολογίζεται με χρόνο ασφάλισης τα 35 χρόνια.

Πηγή: “Τειρεσίας”newmoney.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *