Λήμνος: Συνέδριο για τη ρωσική μετανάστευση

Στις  26 Σεπτεμβρίου 2013 στα πλαίσια των Ι’ «Ημερών της Ρωσίας» που διεξάγονται κάθε χρόνο στο ελληνικό νησί της Λήμνου (από τις 25  έως τις 30 Σεπτεμβρίου) θα διεξαχθεί το Συνέδριο «Ρωσική μετανάστευση: ζωή και δράση στην ξενιτιά».
Πέραν των….
Ρώσων επιστημόνων και ειδικών στο συνέδριο θα συμμετέχουν ερευνητές από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Τσεχία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αυστραλία.                                                                                                                            

Οι  «Ημέρες της Ρωσίας» διεξάγονται στη Λήμνο από το 2004. Αφιερώνονται στη μνήμη των Κοζάκων και πολιτικών προσφύγων που βρέθηκαν στο νησί το 1920 ως αποτέλεσμα εξόδου από τη Ρωσία μετά τον Εμφύλιο. Συνολικά στη Λήμνο τότε μεταφέρθηκαν 30 χιλιάδες στρατιωτικοί και αξιωματικοί του στρατού του Βράγγελ, καθώς και στρατιωτικοί από τα στρατεύματα του Ντον και της Κουμπάν και τα μέλη των οικογενειών τους. Από πείνα και ασθένειες κατά την περίοδο  1920 – 1921 στη Λήμνο πέθαναν πάνω από 370 Ρώσοι από τους οποίους  πάνω από 85  ήταν παιδιά.

Το 2004 με προσπάθειες του ρωσικού κοινού και του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη αποκαταστήθηκε το νεκροταφείο των Ρώσων προσφύγων στο λιμάνι του Μούδρου όπου εγκαταστάθηκε  μνημείο με  τα ονόματα των πεσόντων.  Τα μέλη της παιδικής ορθόδοξης κατασκήνωσης και της ομάδας νέων «Λήμνος» υπό την στήριξη του Ιδρύματος «Κληρονομιά -Λήμνος» αποκατάστησαν επίσης ένα μέρος με τάφους των Ρώσων στο διεθνές νεκροταφείο των πεσόντων στρατιωτών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ρωσική αποστολή που αποτελείται από καλλιτέχνες και επιστήμονες, βουλευτές και Κοζάκους, ιερείς από τις πόλεις Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Κοστρομά, Κολόμνα, Νάλτσικ, Ροστόβ-να-Ντονού, Κρασνοδάρ, Σαμάρα, Βλαδικαβκάζ, Πιατιγκόρσκ, Σταυρούπολη, έρχεται στο νησί να για να  τιμήσει μαζί με τους Έλληνες ιερείς και κατοίκους του νησιού τη μνήμη των Ρώσων προσφύγων που πέθαναν στο νησί καθώς και των πεσόντων κατά την απελευθέρωση της Λήμνου από τους Τούρκους το 1770 και το 1807 ναυτικών από τις μοίρες του στόλου του κόμη Αλεξέι Ορλώφ και του ναυάρχου Ντμίτρι Σενιάβιν.

Κατά τη διάρκεια των «Ημερών της Ρωσίας» οι Έλληνες και Ρώσοι ιερείς τελούν Θείες Λειτουργίες στο καθεδρικό ναό του διοικητικού κέντρου του νησιού, στην πόλη Μυρίνα, καθώς και το μνημόσυνο στα ρωσικά νεκροταφεία, ενώ οι καλλιτέχνες από τη Ρωσία  διοργανώνουν εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά της Λήμνου.  Στις «Ημέρες της Ρωσίας»  συμμετέχουν  σχεδόν όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι του νησιού (σχεδόν 18 χιλιάδες άνθρωποι), και το αρχηγείο της μεγαλύτερης στην Ελλάδα στρατιωτικής βάσης.

http://www.briefingnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *