Λίμνη: Το «Ακαπούλκο» της Εύβοιας


της Γιώτας Περήφανου


Η ανεμόεσσα θαλασσινή Λίμνη (το Ελύμνιο των αρχαίων), εδώ και πολλά χρόνια… είναι το αγαπημένο στέκι σημαντικών προσωπικοτήτων του εγχώριου αλλά και διεθνούς jet news…

Προσφιλής προορισμός, από τις πιο γραφικές τοποθεσίες της βόρειας Εύβοιας με πληθωρικές ομορφιές σε ένα αρμονικό αμάλγαμα απαλού γαλάζιου, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και νησιώτικης φύσης… μόλις 170χλμ μακριά από την Αθήνα…

Σταθερή επιλογή στις προτιμήσεις διασημοτήτων από το καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό, πολιτικό στερέωμα και όχι μόνο… ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, των Media ακόμη και γαλαζοαίματων…

Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο χαρακτηρισμός της Λίμνης ως το «Ακαπούλκο» της Εύβοιας. Κτισμένη αμφιθεατρικά με φόντο το ταξιδιάρικο μπλε του βόρειου ευβοϊκού κόλπου και το μυστηριώδες πράσινο των κατάφυτων λόφων δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα θέρετρα του εξωτερικού. Ζωντανός πίνακας ζωγραφικής γεμάτος φυσικές εκπλήξεις που σαγηνεύουν. 



Καθάρια κρυστάλλινα νερά, παρθένο περιαστικό δάσος και γραφικά καλντερίμια συνθέτουν την εικόνα ονείρου που αντικρίζει ο επισκέπτης στην είσοδο της κωμόπολης με θέα τις κεραμιδοσκεπές της ιστορικής ναυτούπολης. 


Συνδυάζοντας ιδανικά ένα γαληνεμένο τόπο διακοπών με λαογραφικές και πολιτισμικές αναζητήσεις κάτω από τις ανθοφορούσες βοκαμβίλιες στα στενά σοκάκια με αθώρητες αποδράσεις για όσους το επιθυμούν σε θαλασσινά ταβερνάκια πλάι στο κύμα αλλά και σε πιο μοδάτα cafe – bars.

Διάσημα περάσματα από την κοσμοπολίτισσα Λίμνη


Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς, είναι σχεδόν μόνιμος επισκέπτης της γραφικής Λίμνης. Με τη σύντροφο του Κάτια Ζυγούλη και τα παιδιά τους, όταν το πρόγραμμα το επιτρέπει περνούν στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς στις χρυσές αμμουδιές αυτού του ευλογημένου τόπου. Πίνουν τον καφέ τους σε κοσμική καφετέρια, ενώ δοκιμάζουν τα τοπικά θαλασσινά εδέσματα σε εστιατόριο με… ωραία θεά. 

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το διάσημο ζευγάρι και δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους, ιδιαίτερα ο θηλυκόκοσμος στη θέα του Ρουβά. Μάθαμε ότι ο γνωστός τραγουδιστής – παρουσιαστής, ίσως και να έχει πλέον… αποκτήσει τη δική του εξοχική κατοικία σε προάστιο «φιλέτο» της Λίμνης. Θα δείξει, κάπου… θα τους πετύχουμε!

Αθόρυβοι και διακριτικοί επισκέπτες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και οι δημοσιογράφοι Νίκος Ευαγγελάτος με τη Τατιάννα Στεφανίδου, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με τη σύζυγο του Κίμ, Άννα Παναγιωταρέα, οι ηθοποιοί Σπύρος Παπαδόπουλος, Πάνος Μιχαλόπουλος, Ισμήνη Καλέση και Δήμητρα Παπαδοπούλου, για την οποία ακούσαμε πως την ενδιαφέρει να αποκτήσει το δικό της καταφύγιο στη γραφική πόλη.

Τακτικοί επισκέπτες η δημοφιλής ηθοποιός Τίνα Κώνστα με συγγενείς στη Λίμνη, ο μπασκετμπολίστας Γιώργος Σιγάλας (παντρεμένος με Λιμνιώτισσα) και η παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη με λαογραφικές ανησυχίες…

Το παραδοσιακό ψαροχώρι της Λίμνης, τη Χρόνια έχει επιλέξει για τις καλοκαιρινές της διακοπές το μοντέλο Βίκυ Κουλιανού. Ενώ… πριν το χωρισμό τους, είδαμε στη Λίμνη τους Αντώνη Σρόιτερ και Δήμητρα Αιγινίτη.

Τα πλακόστρωτα καλντερίμια του Νυμφικού Ελυμνίου, έχουν περπατήσει προσωπικότητες από το χώρο του Πνεύματος και της Τέχνης, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, ονομαστοί πολιτικοί, διανοούμενοι, πρεσβευτές και εξερευνητές διεθνούς φήμης, όπως ο Απόστολος Δόμβρος, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο Αντώνης Σαμαράκης, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η Ευγενία Φακίνου, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο Δημήτρης Μυταράς, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μανώλης Γλέζος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Μαρία Καραγιώργη, εφοπλιστικές οικογένειες με χαρακτηριστικότερη την παρουσία της «Κρεολής» του κροίσου Σταύρου Νιάρχου όπως και της θαλαμηγού του Αριστοτέλη Ωνάση «Χριστίνα» μεVip πλήρωμα. 
Η Νίκη Γουλανδρή, ιδιοκτήτες – στελέχη τηλεοπτικών σταθμών (ακούσαμε για το Θοδωρή Κυριακού πως έκανε την εμφάνιση του με ελικόπτερο) αλλά και βασιλικές παρουσίες, όπως αυτή της αξέχαστης πριγκίπισσας Νταΐάνα “μαγεύτηκαν” από τις ομορφιές της Λίμνης.


Με σκάφος είχαν προσεγγίσει τη Λίμνη και η διάσημη ηθοποιός Ίνγκριντ Μπέργκμαν, μέλη της οικογένειας Μαρίας Κάλλας ενώ δεν ήταν άγνωστη και στον παγκοσμίου φήμης εξερευνητή Ζακ Κουστώ.


Γυρνώντας το χρόνο πίσω, ανακαλύψαμε μεγάλα ονόματα από τον καλλιτεχνικό χώρο άλλων εποχών, όπως τους Μάνο Κατράκη, Βασίλη Αυλωνίτη, Ανδρέα Μπάρκουλη, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Κώστα Βουτσά, Νίκο Ρίζο με τη γυναίκα του Έλσα, τον Πέτρο Φυσούν, τη Μαίρη Χρονοπούλου, το Φαίδωνα Γεωργίτση, το σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο και τη πανέμορφη Έλενα Ναθαναήλ, η οποία διατηρούσε αγρόκτημα – φάρμα στις κοντινές Ροβιές με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο ενώ επανειλημμένος συχνά περάσματα έχει κάνει και ο πασίγνωστος παράγοντας του αθλητισμού Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Την ήσυχη κωμόπολη της Λίμνης επέλεξε για ταφικό του παυσίλυπο ο διαπρεπής ελληνιστής οξφορδιανός και φιλορθόδοξος συγγραφέας Φίλιππος Σέραρντ. Τη Λίμνη επισκεπτόταν σε αλλοτινούς ένδοξους χρόνους και ο Μακεδονομάχος ήρωας Παύλος Μελάς. 


Ιστορείται επίσης το πέρασμα των πρώτων βασιλέων της Ελλάδος Όθωνα και Αμαλίας στις αρχές της απελευθέρωσης από τους Τούρκους και στη χαραυγή του 20ου αιώνα οι δεύτεροι ακολουθήσαντες βασιλείς της Ελλάδος Γεώργιος Α΄ και Όλγα.

Ελύμνιος ήταν ο συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Τσιφόρος, η προτομή του κοσμεί την παραλία της Λίμνης ενώ μέρος της πνευματικής του παρακαταθήκης φιλοξενείται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. 

Λιμνιώτισσα ήταν η πρώην Σταρ Ελλάς και ηθοποιός του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου Χριστίνα Αποστόλου η οποία, όπως μας διηγήθηκαν κυράδες της Λίμνης, όταν έκανε την εμφάνιση της γινόταν κυριολεκτικά λαϊκό προσκύνημα. 


Από το χώρο της μουσικής παρήλασαν στα πλαίσια των πολιτιστικών «Ελυμνίων» μεγάλα ονόματα όπως οι Αντώνης Καλογιάννης, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Γιάννης Θωμόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Άννα Μπιθικώτση, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Κούτρας, Κωνσταντίνα, Μανώλης Ρασούλης, Μιχάλης Βιολάρης, Χρήστος Θηβαίος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Λεμπέσης, Γλυκερία, Νάσια Κονιτοπούλου, Μιχάλης Δημητριάδης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρένα Κουμιώτη, Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Κανά, Μελίνα Ασλανίδου, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Σάκης Μπουλάς.

Περαστικοί από τη Λίμνη, κατά καιρούς εθεάθησαν οι τραγουδιστές Σούλα Μπιρμπίλη και Κώστας Χατζής. 


Γιάννης Τσαρούχης, Κωστής Βάρναλης, Οδυσσέας Ελύτης με το «πλοίο της αγάπης» το θρυλικό επιβατικό ΚΥΚΝΟΣ και ο Μενέλαος Λουντέμης άφησαν το άρωμα τους… ενώ ο Κωστής Παλαμάς, ερωτεύτηκε τη Λίμνη με την περαστική του ματιά. 

Το συναίσθημα έγινε αγάπη και έδωσε έμπνευση στο ποιητή… που έγραψε για «ένα ωραίο κομματάκι γης αρραβωνιασμένο ισόβια με τη θάλασσα… αα! Τι ομορφιά έχει η φύση αυτού του τόπου και πως θα ήθελα να συνέδεα τη ψυχή μου αιώνια μαζί της» Κωστής Παλαμάς.
Φωτογραφικό υλικό από προσωπικό αρχείο!!! 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *