«Ξέφραγο αμπέλι» το Ληξιαρχείο

Στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών, της Ασφάλειας, αλλά και του δήμου Αθηναίων, βρίσκεται το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο…

καταγράφει όργιο κακοδιοίκησης στο Ληξιαρχείο Αθηνών, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 545 περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης και καταχώρισης ισάριθμων ληξιαρχικών πράξεων. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή για αυστηροποίηση της διαδικασίας κατάθεσης των δικαιολογητικών.

 Στην έρευνα διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου γονείς δήλωσαν και οι μάρτυρες βεβαίωσαν, ταυτόχρονα, με μία δήλωση, περισσότερες από δύο γεννήσεις (ακόμη και επτά). Οι γεννήσεις αυτές μάλιστα είχαν λάβει χώρα σε μακρό χρονικό διάστημα (ακόμη και 17 έτη) πριν από την ημερομηνία της δήλωσης. Παράλληλα, γονείς και μάρτυρες προέβαιναν κατ’ επανάληψη σε συμπληρωματικές δηλώσεις γεννήσεων τέκνων που παρέλειψαν να δηλώσουν κατά την αρχική τους δήλωση, παρότι αυτά είχαν ήδη γεννηθεί κατά τον χρόνο της προηγούμενης ή αρχικής δήλωσής τους.

Τα… λάθη

Εξάλλου, δηλώθηκαν γεννήσεις, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερου του έτους ή υπολείπεται του μέσου χρόνου κύησης. Σε ό,τι αφορά τον τόπο γέννησης δηλώθηκαν από ανύπαρκτες ταχυδρομικές διευθύνσεις, μέχρι διευθύνσεις επαγγελματικών κτιρίων, καθώς και διευθύνσεις που δεν εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων.

Η πλειονότητα των γονέων δεν ήταν δημότες της Αθήνας, αλλά άλλων δήμων της Αττικής ή της Επικράτειας. Στο σύνολο δε, των περιπτώσεων η υπηρεσία επέδειξε αμέλεια στην ορθή και πλήρη συμπλήρωση των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, καθόσον εκδόθηκαν πράξεις χωρίς να περιλαμβάνονται τα οριζόμενα από τον νόμο στοιχεία, όπως η ώρα τοκετού, ο Αριθμός Ταυτότητας και η υπογραφή του δηλούντος.

 (imerisia.gr) Ηλίας Μπενέκος

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *