Έρχονται μειώσεις στις επιχορηγήσεις προς τους δημόσιους οργανσιμούς

Η πιστή εφαρμογή των επιταγών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσον αφορά τις δαπάνες, αποτελεί όρο απαράβατο, σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, κ. Βενιζέλου, δεδομένου ότι μέλη μέχρι τώρα πορεία στο σκέλος των δαπανών δεν προοιωνίζεται την επιτυχή έκβαση του….
προγράμματος, αφού, όπως σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας
, υπάρχει σημαντική υπέρβαση και απόκλιση μεταξύ προβλέψεων και πραγματικότητας. Έτσι, ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να επιβάλει σιδηρά πειθαρχία στον τομέα αυτό, αρχής γενομένης απ΄ τους οργανισμού που εποπτεύονται από το δημόσιο και στους ισολογισμούς του εμφανίζουν υπερβάσεις.
Η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει συγκεκριμένα πλαφόν χρηματοδότησής τους, τα οποία θα είναι αδιαπραγμάτευτα και μάλιστα η πρόβλεψή τους θα καλύπτεται και από διοικητική πράξη, την οποία θα εκδίδει ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό η μείωση των επιχορηγήσεων θα είναι ισόποση με το ύψος των υπερβάσεων, καθιστώντας έτσι σαφές πως το πνεύμα της περιστολής των δαπανών θα πρέπει να καταστεί κυρίαρχη αντίληψη.

Πάντως,, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι εξαγγελίες δεν θα μείνουν κενό γράμμα, το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να ενεργοποιήσει σε κάθε Οργανισμό του δημοσίου, τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου, όπως συμβαίνει σε υπουργεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την απαγόρευση προσλήψεων και αυξήσεων στο Δημόσιο, μέσα στους πρώτους 6 μήνες οι δαπάνες ξέφυγαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, τάση που, αν δεν αντιστραφεί πλήρως, πρέπει τουλάχιστον να μετριασθεί ή να μην επαναληφθεί στο β΄ εξάμηνο.

Εάν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων (έχουν φτάσει και πάλι το 1,3 δισ. μετά την τελευταία ρύθμιση του 2010), των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ αλλά και των υπουργείων, οι δαπάνες με βάση τα στοιχεία πενταμήνου, αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζονται και οι πρώτες αποφάσεις (εντός Αυγούστου) για τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί για τα υπουργεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκειμένου να γίνουν ανακατανομές. Το σχέδιο αφορά κονδύλια 2,5 δισ. για τον σχηματισμό αποθεματικού και στοχεύει στο να διασώσει τον προϋπολογισμό μετά τον πλήρη εκτροχιασμό του κατά το α΄ εξάμηνο της χρονιάς. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3% των συνολικών δαπανών για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα.

Άμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί η μεταφορά κονδυλίων στα ασφαλιστικά ταμεία (600 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για αρχή στο ΙΚΑ) προκειμένου να μην κινδυνεύσει η πληρωμή των συντάξεων και η παροχή περίθαλψης στους δικαιούχους.

http://www.dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *