Ένας “σουλτάνος” απειλεί…

Κάθε πολιτικός που εξέρχεται αναβαθμισμένος από μια εκλογική αναμέτρηση, αισθάνεται περίσσευμα αυτοπεποίθησης. Πολλές φορές μάλιστα είναι πιο έντονος, στη φρασεολογία και τις πράξεις του, από όσο… αντέχει η διεθνής διπλωματία.

Όταν μάλιστα ένας τέτοιος πολιτικός ηγέτης, διέσχισε όλη τη διαδρομή από τις φυλακές και τη στέρηση των εκλογικών δικαιωμάτων, μέχρι την….
απόλυτη κυριαρχία, και τη διεκδίκηση του χαρακτηρισμού «Ατατούρκ», όπως συμβαίνει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ίσως οι σημερινές του «απειλές» να μην ξενίζουν, ούτε και να είναι απρόσμενες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που αύξησε κι άλλο το ποσοστό του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται στα Κατεχόμενα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο εισβολής στην Κύπρο, το 1974.

Με συνέντευξή του λοιπόν, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Milliyet», ο «σουλτάνος» της σύγχρονης πολιτικής ζωής της Τουρκίας, προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που το Κυπριακό δεν λυθεί εντός των επόμενων μηνών, η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., το καλοκαίρι του 2012.

«Έχουμε κάνει αρκετές χάρες στην Κύπρο. Δεν θα κάνουμε άλλες. Θα ανταποκριθούμε μονάχα στις θετικές πρωτοβουλίες. Το θεωρούμε όνειδος να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με τους Ελληνοκυπρίους. Δεν θα διαπραγματευτούμε με μια χώρα που δεν αναγνωρίζουμε, και δεν θα έχουμε καμία επαφή με την κυπριακή προεδρία. Αν δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνουν παγωμένες, για εκείνο το εξάμηνο», σχολίασε με νόημα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει πρόσφατα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία βρέθηκε στην Τουρκία το Σάββατο, προέκρινε την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, «το συντομότερο δυνατόν»…

Home

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *