Τα επικρατέστερα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Τρεις είναι οι προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2013-2014, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μετά την επιστροφή των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα…
Το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το iefimerida έχει στην διάθεσή του περίπου 500 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της θέρμανσης των νοικοκυριών ενώ υπό εξέταση είναι οι αποδοτικότεροι τρόποι, προκειμένου αφενός να απλοποιηθούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος και αφετέρου να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης που καταβαραθρώθηκε στη χειμερινή σεζόν 2012-2013.

Παρά την κατηγορηματική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μείωση φόρων, εξακολουθεί στο τραπέζι να βρίσκεται η πρόταση για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με παράλληλη μάλιστα χορήγηση του επιδόματος.

Την προσεχή Τετάρτη μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, αναμένεται στο υπουργείο Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη για το επίδομα θέρμανσης. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη τρέξει κάποια σενάρια για το πως θα μπορούσε να δοθεί επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους, ωστόσο για τα τελικά νούμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα ενημερωθεί μεθαύριο Δευτέρα.

Οι επικρατέστερες προτάσεις έχουν ως εξής:

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και επίδομα θέρμανσης:

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει τις τελευταίες ημέρες την αδυναμία μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι εάν η τρόικα δώσει το πράσινο φως υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για να γίνει αυτό.

Εισοδηματική ενίσχυση θέρμανσης:

Η πρόταση αυτή αφορά την μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση. Στόχος είναι να παρακαμφθεί το γραφειοκρατικό σύστημα που είχε ως αποτέλεσμα κατά την περσινή σεζόν να λάβει επίδομα θέρμανσης μόλις 1 στους τρεις δικαιούχους και να μείνουν αδιάθετα περίπου 190 εκατ. ευρώ. 

Η πρόταση προβλέπει την κατάργηση του συστήματος «Ήφαιστος» και της υπηρεσίας χορήγησης επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης του Taxisnet και την απευθείας χρηματοδότηση των δικαιούχων βάσει των υφιστάμενων κριτηρίων.

Επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους:

Διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης πανελλαδικά ανέρχονταν σε 278.489. Πλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν την αύξησή τους σε 500.000. 

Ειδικότερα, εξετάζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να αυξηθεί από τις 25.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, από τις 35.000 στις 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς παιδιά, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα εξετάζεται να αυξηθεί στις 40.000 από 38.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. 
Αναφορικά με το ύψος της ακίνητης περιουσίας υποχρέου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, το ανώτατο όριο εξετάζεται να αυξηθεί στις 180.000 ευρώ (από 150.000) για τους άγαμους και στις 250.000 ευρώ (από 200.000) για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *