Η Τουρκία σε κρίση: Φεύγουν ξένα κεφάλαια, μάχη εξουσίας

Απέχει το τέλος της πολιτικής κρίσης. Οι κινήσεις Ερντογάν και η επόμενη μέρα
Σε σταυρόλεξο για δεινούς λύτες εξελίσσεται η κατάσταση στην Τουρκία, όπου ο ανασχηματισμός του Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε…
-σύμφωνα με τα δυτικά media- να καλμάρει την κοινωνία. Διεθνή think tanks, πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αλλά σε αυτή τη φάση κανείς δεν μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα.

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε πολιτική δίνη με άγνωστες προεκτάσεις, ενώ σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Η οικονομία της χώρας που -κόντρα στους διεθνείς νόμους- άκμαζε αποσταθεροποιείται. Οι ξένοι επενδυτές που αποτέλεσαν μοχλό ανόδου για το Χρηματιστήριο περιορίζουν τις θέσεις τους.

Τα τελευταία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας δείχνουν καθαρή μείωση θέσεων κατά 580 εκατ. δολάρια στα ομόλογα του Δημοσίου, ενώ οι τιμές υποχωρούν και οι αποδώσεις ανεβαίνουν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε, με τον κάλυψη του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, να αλλάξει το ρου της έρευνας αντικαθιστώντας τον εισαγγελέα που την χειρίζονταν καθώς και τον πολιτικό του προϊστάμενο, μέσω του ανασχηματισμού. Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν μετέθεσε το σύνολο της ηγεσίας της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, που χειρίζεται την υπόθεση.

Σε πολιτικό επίπεδο αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε ευθύνες σε ξένα κέντρα εξουσίας φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ, ενώ εν συνεχεία επιχείρησε να έρθει πιο κοντά με το Ισράηλ. Οι σπασμωδικές κινήσεις αναδιάταξης της κυβέρνησης καθώς και αλλαγής πλεύσης στην εξωτερική πολιτική προδίδουν τον πανικό που επικρατεί.

Το σκάνδαλο με τις μίζες, φτάνει μέχρι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και το λαθρεμπόριο χρυσού. Στον δεύτερο κύκλο εξελίξεων ήταν προγραμματισμένη η σύλληψη του γιου του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, ο οποίος τελικά δέχθηκε κλήτευση για να καταθέσει.

Όπως κατ επανάληψη έχει γραφτεί στην ελληνικό και διεθνή Τύπο η CIA και οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ενημερώσει τον Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ύπαρξη λογαριασμών της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελβετία.

Αυτά όμως είναι μερικά από τα στοιχεία της υπόθεσης, τα οποία δεν επιτρέπουν τη συγκρότηση ολοκληρωμένης άποψης για τις εξελίξεις, αλλά είναι ενδεικτικά του μεγέθους της επίθεσης που δέχεται εκ των έσω αλλά και διεθνώς ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η τύχη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που κατάφερε μέσα σε μια 10ετία να τριπλασιάσει το κατακεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, είναι αβέβαιη και τα σενάρια πολλά. Ακόμα και αν επιβιώσει ο Ταγίπ Ενρογάν από τη μάχη εξουσίας που διεξάγεται αυτή τη στιγμή με συμμετοχή και ξένων δυνάμεων, η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια.

Ο Ερντογάν είναι ήδη λαβωμένος, το προσωπικό του κύρος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές δεν θα μπορέσει να το επισκευάσει. Ότι πέτυχε με την υπόθεση Εργκένεκον κατάφερε να το “κάψει” με την υπόθεση δωροδοκιών και τον χειρισμό της.

Οι ήδη λιγοστές συμμαχίες του Ερντογάν στο διεθνή χώρο περιορίζονται ακόμα περισσότερο, ενώ αποδυναμώνεται και η διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας.

Αναλυτές και γεωστρατηγικά think tanks θεωρούν βέβαιη την προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις και ως εκ τούτου συστήνουν αυξημένη πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ετοιμότητα στις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *