Υγρασία κατά την ανακαίνιση

Είναι γεγονός ότι η υγρασία είναι μια ύπουλη περίπτωση που αντιμετωπίζουμε στις περισσότερες ανακαινίσεις σπιτιών. Η δυσκολία έχει να κάνει με την αιτία εμφάνισης της παρά με το πώς αντιμετωπίζεται. ….
Πολλές φορές εμφανίζετε σε κρυφά σημεία, πχ κατά την ανακαίνιση της κουζίνας, πίσω ή ψηλά στο ταβάνι διακρίνονται μαύρες στάμπες σε αρκετά μεγάλη έκταση. Αυτή είναι η υγρασία και φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανακαίνιση αν δεν αντιμετωπιστεί. Πολλοί την σκεπάζουν με ένα μονωτικό χρώμα και συνεχίζουν την ανακαίνιση στα πιο εμφανή σημεία. Όμως αυτό απλώς επουλώνει παροδικά και στην συνέχεια θα εμφανιστεί πάλι όταν μπει ο ιδιοκτήτης.

Η υγρασία είναι δυνατόν να προέρχεται από 2 περιπτώσεις:

Σε κάποιο τοίχο ή οροφή υπάρχουν τρύπα/ες και από εκεί μπαίνει το νερό και

Από την διαφορά θερμοκρασίας εντός-εκτός ειδικά όταν το σπίτι είναι αμόνωτο.

Στην πρώτη περίπτωση, προέρχεται από κάποιο σημείο και διεισδύει μέσω κάποιας διόδου (ενδεχομένως και μεγάλη διαδρομή) και εμφανίζεται σε 1-2 σημεία. Αυτή είναι η πιο δύσκολη περίπτωση για την ανακαίνιση του σπιτιού διότι πρέπει να εντοπίσουμε το/τα σημεία εισόδου. Εξετάζουμε προσεκτικά όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία και ελέγχουμε αν προέρχεται από εκεί, ειδικά όταν η υγρασία εμφανίζεται και τα καλοκαίρια, την άνοιξη και γενικά όταν ο καιρός δεν είναι βροχερός. Ελέγξτε τις υδρορροές μη τυχόν είναι βουλωμένες ή δεν είναι επαρκώς μονωμένες. Αν είναι δώμα ή όροφος, κάποια μέρα που δεν είναι βροχερός ο καιρός, για να ξεκινήσουμε επιτέλους την ανακαίνιση του σπιτιού, ανοίγουμε το λάστιχο της βρύσης και το αφήνουμε να τρέχει για αρκετό χρονικό διάστημα στα επίμαχα σημεία ή και τυχαία. Αν σε κάποιο σημείο μεγαλώνει η υγρασία τότε μπορούμε να πούμε ότι τον πιάσαμε τον κλέφτη και άρα θα μπορέσουμε αφού σφραγίσουμε καλά το σημείο/α να συνεχίσουμε την ανακαίνιση του σπιτιού. Αν και πάλι δεν καταφέρουμε τίποτα πρέπει να ελέγξουμε όλες τις υδραυλικές και αποχετευτικές εγκαταστάσεις του σπιτιού. Αυτό γίνεται κλείνοντας για ένα διάστημα τον γενικό διακόπτη της βρύσης και την λειτουργία της αποχέτευσης και περιμένουμε. Αν σταματήσει η υγρασία σημαίνει ότι την εντοπίσαμε και έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε την ανακαίνιση του σπιτιού και παράλληλα να ελέγξουμε αν χρειαστεί να αλλάξουμε όλη την υδραυλική εγκατάσταση.

Στην δεύτερη περίπτωση, πριν αρχίσουμε την ανακαίνιση του σπιτιού, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μονώσουμε με πολυστερίνη ή πολυουρεθάνη ή άλλο μονωτικό υλικό τα επίμαχα σημεία. Βέβαια, για να γίνει μια ανακαίνιση σπιτιού τέλεια, πρέπει να μονώσουμε όλο το σπίτι και πολλές φορές δεν ενδείκνυται να μπούμε σε τέτοια δαπάνη.

Για τα υπόλοιπα σχετικά με την ανακαίνιση του σπιτιού, κατά τα γνωστά.

Ανακαινίζω το σπίτι μου σημαίνει παίρνω ένα καινούριο σπίτι χωρίς προβλήματα μετά την ανακαίνιση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *