Σε ποιούς δίνουν (ακόμη) δάνεια οι τράπεζες

Οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν δραστικά την τελευταία τριετία, εξαιτίας της γενικότερης κρίσης αλλά και των προβλημάτων που
αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Ομως η μείωση δεν ήταν ομοιόμορφη:

Οι τράπεζες όχι μόνον δεν περιόρισαν αλλά αύξησσαν τη χρηματοδότηση προς ορισμένους κλάδους που εμφανίζουν προοπτικές.

 Οπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Tράπεζας της Ελλάδος, από τον Σεπτέμβριο 2009 μέχρι και τον Δεκεμβριο 2012, η συνολική χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 52,5%(!) στον τομέα ηλεκτρισμού-αερίου-ύδρευσης, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες, αξιόπιστες και κερδοφόρες επιχειρήσεις επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓΑ, άλλοι ιδιώτεςηλεκτροπαραγωγοί κλπ).

 Οι τράπεζες έδειξαν επίσης εμπιστοσύνη προς τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, προς τις οποίες αύξησαν τον δανεισμό κατά 4,3%.

Ανάλογη “γενναιοδωρία”έδειξαν προς τις νατιλιακές, που εξασφάλισαν πρόσθετη χρηματοδότηση 2,3%.

Οι δύο αυτοί κλάδοι είναι εξωστρεφείς, εξαρτώνται λιγότερο από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κι αυτό εξηγεί την ευνοϊκή αντιμετώπιση τους από τις τράπεζες.

 Η τραπεζική χρηµατοδότηση μειώθηκε δραστικά στους τομείς μεταφορών (-22,5%), ορυχείων-λατομείων (-22%), τεμπορίου (-13,8%), κατασκευών (-5,5%), μεταποίησης (-5%), βιομηχανίας (-5%) και γεωργίας (-4,7%).

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *