Η ανατροπή του αιώνα στις εργασιακές σχέσεις

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τον Αναγκαστικό Νόμο του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά (1367/1938) με τον οποίο καθιερώθηκε ο κατώτατος μισθός, η τυπική λήξη της μετενέργειας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την Τρίτη 15 Μαΐου οδηγεί σε μειώσεις μισθών όσους αμείβονται (350.000) με τα κατώτατα όρια (586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών), ενώ …
επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τις αποδοχές άλλων 950.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς λήγουν 45 μεγάλες κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Και τυπικό τέλος στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Επιπλέον, πέρα από τη λήξη κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων, περίπου το 70 έως 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη οδηγηθεί ή θα οδηγηθούν σε επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας με περικοπές μεταξύ 20% και 40%.

Με τη λήξη της μετενέργειας, βάσει της πρόβλεψης του δευτέρου Μνημονίου, καταργούνται το επίδομα γάμου (10% επί των αποδοχών) αλλά και μια σειρά από κλαδικά επιδόματα. Ανέπαφοι προς το παρόν παραμένουν ελάχιστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΤΕ, Τρόφιμα), ενώ άγνωστο παραμένει ποιες από τις εναπομμείνασες 7 – 8 κλαδικές συμβάσεις έχουν μετατραπεί σε επιχειρησιακές και επομένως έχουν απορρυθμιστεί οι όροι τους.

Κατάρρευση ημερομισθίων…

Με την τυπική λήξη της Εθνικής Σύμβασης και την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συβάσεων ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος της υπονόμευσης των κατώτατων ημερομισθίων.

Πέρα από τον περίφημο “μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού” που έχει παραδοθεί στην τρόικα από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός “είναι ανοιχτός σε μειώσεις” ανάλογα την πορεία της οικονομίας, την εξέλιξη της ανεργίας (θα πρέπει να πέσει στα επίπεδα του 10% και αυτό υπολογίζεται όχι νωρίτερα του 2027) αλλά και από τα επίπεδα της ανασφάλιστης εργασίας (!), ήδη μέσω επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων εργασίας οι κατώτατες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους πέφτουν κάτω από τα επίσημα όρια των 586 ευρώ.

Κατώτατοι πολλών ταχυτήτων…

Πριν από λίγες ημέρες δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο, αφού συμφώνησαν (δηλαδή υποχρέωσαν) τους ελάχιστους εργαζόμενους που είχαν παραμείνει και τη χειμερινή περίοδο
να προχωρήσουν στη σύσταση “Ενώσεων Προσώπων” (ελεγχόμενο σωματείο) διαμόρφωσαν επιχειρησιακή σύμβαση με αμοιβές 450 ευρώ μεικτά για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Τη νομιμοποίηση της συγκεκριμένης… παρέκκλισης από τα επίσημα όρια του κατώτατου μισθού δρομολόγησαν λίγες ημέρες αργότερα οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης με την τροπολογία ανήμερα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου (28/4/2013) που προβλέπει αμοιβή στα 490 ευρώ μεικτά για ανέργους και 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οδηγούμαστε και επισήμως σε πολλών ταχυτήτων κατώτατους μισθούς, είτε αυτοί προβλέπονται από επιχειρησιακές συμβάσεις είτε είναι αποτέλεσμα ατομικής διαπραγμάτευσης.

Όπως σημειώνει στην “Αυγή” στέλεχος του Ινστιτούτου, η πτωτική τάση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας, ενώ αντιθέτως ο υψηλότερος από τα σημερινά δεδομένα κατώτατος μισθός, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και αντίστοιχη μελέτη που αφορά στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στις 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα όπως επισημαίνεται, όσο καταστρέφονται οι οικονομίες από την πολιτική της λιτότητας τόσο θα υποχωρούν σταδιακά και τα επίπεδα ενός “διορθωμένου” κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της απασχόλησης.

Η ΑΥΓΗ, 12/5/2013

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82#ixzz2T5Xn6mTr
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *