Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Ναι όμορφα.. αλλά;

Γράφει ο Θωμάς-Σόλ Ζυγούρης

“Είναι λίγο πιο Αριστερός από εμένα αλλά αυτό διορθώνεται”, απάντησε ο “σύντροφος” Μάρτιν Σούλτς.

Αν προ λίγων ετών, ο οποιοσδήποτε κατέληγε σε αυτή τη…

διαπίστωση και με την προτροπή μάλιστα ” περί διορθώσεως” των αριστερών πεποιθήσεων του, ο Αλέξης θα “σήκωνε το γάντι”.

Αν και διαθέτει τα απαραίτητα πνευματικά και ψυχικά εφόδια ώστε να δώσει στον Γερμανό να καταλάβει, τι πραγματικά εκφράζει στην σημερινή εποχή η Αριστερά καθώς και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη για την επίτευξη του κοινωνικού μετασχηματισμού, δεν το έκανε.

Κατέληξε όμως σε ένα σώστο σύμπέρασμα “Πάμε να φύγουμε, γιατί εδώ κινδυνεύουμε να γίνουμε ευρωλιγούρηδες”.

Αν και η ιδιότητα του Αριστερού στην Ελλάδα εχει εντελώς διαφορετική έννοια απο ότι αυτή του Αριστερού της Γερμανίας, Ολλανδίας κλπ.- στις Βρυξέλλες έδωσε την εντύπωση ενός πολιτικού της Αριστεράς που ανησυχεί υπερβολικά για την εικόνα του και οχι ενός Έλληνα πρωτοπόρου Αριστερών ιδεών. (Παρεμπιπτόντως την διαφορετικότητα που παρουσιάζει ο Έλληνας αριστερός την είχε επισημάνει και ο Bob Jessop, βιογράφος του διανοούμενου Νίκου Πουλαντζά)

Η Αριστερά στη χωρα μας εμφάνιζε ένα φοβικό σύνδρομο όσον αφορά την δυνατότητα διαχείρισης σοβαρών καταστάσεων, το οποίο με την πάροδο του χρόνου έχει περιοριστεί. Απο την άλλη, δίνεται η δυνατότητα σε ένα Ελληνικό Αριστερό κόμμα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαική σκηνή..

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -προ λίγων ετών- θα απαντούσε στον “σοσιαλιστή”, κ.Σούλτς, ότι τα μονοπώλια που δημιουργούνται στον καπιταλισμό κυριαρχούν και περιθωριοποιούν την παροδοσιακή μικροαστική, μεσαία και αγροτική τάξη, Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός δεν ασκεί τον ιμπεριαλισμό του μόνο εις βάρος των αδύναμων κρατών (βλέπε Ελλάδα) αλλά και στο εσωτερικό των κοινωνιών. Εκατομμύρια Γερμανών πολιτών επιβιώνουν με μισθούς πείνας, αλλά κανείς δεν μιλά για αυτό. Κατόπιν θα προέβαινε σε ανάλυση των τραγικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η μνημονιακή πολιτική στην χώρα μας. (Δεν απαιτείται να συμφωνεί κάποιος με τις διαπιστώσεις του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη για να διαβάσει τα άρθρα του)

Τέλος πάντων σημασία έχει ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα εστίασαν στη δήλωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου,κ.Σούλτς, ότι ο “ο Ναζισμός πάντα φέρνει τη δυστυχία”. Χαίρω πολύ..

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε και τον επικεφαλή των Σοσιαλιστών, κ.Χάνες Σβόμποντα,και εξέφρασε την ανάγκη σύγκλησης μιάς Ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος. Ευτυχώς η είδηση αυτή αναδείχθηκε απο τα κανάλια.

Το μόνο ουσιαστικό κέρδος απο την περιοδεία είναι η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ο υποψήφιος της Αριστεράς για την θέση του προέδρου της Κομισιόν. Υπο άλλες συνθήκες θα αποτελούσε είδηση.

Λοιπόν, σκοπός της Αριστεράς αν πράγματι θέλει να πετυχεί κάτι είναι η ενσωμάτωση φιλοσοφικού λόγου στον πολιτικό της ακτιβισμό.

Ο Φιλοσοφικός λόγος που ανέδειξε στα κειμενά του ο Καρλ Μαρξ επιβάλεται να επανέλθει στο προσκήνιο. Για το όνομα της λογικής,πολλά απο τα καθοδηγητικά οικονομικά αξιώματα έχουν αποδομηθεί καθώς δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα της επίτευξης αταξικής κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο,είναι κρίμα όμως να αποδομηθεί και ο φιλοσοφικός λόγος.Μεγάλο κρίμα..

Στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ελληνες Αριστερούς έλαχε ο δύσκολος ρόλος της διαμόρφωσης αριστερής συνείδησης όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων πολίτων.Απίστευτα πράγματα..

Στην επόμενη ευρωπαική περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα επιβάλεται να αναδειχθεί το Αριστερό πλαίσιο – το οποίο δεν γνωρίζω αν είναι αυτό που δημοσίευσε προ μηνών ο κ.Λαφαζάνης στην εφημερίδα τα ΝΕΑ – σημασία όμως έχει να είναι ξεκάθαρο αποφεύγοντας συνάμα και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις. Εργο εξαιρετικά δύσκολο. Και επίσης ανθρώπινα,πολύ ανθρώπινα να εστιάσει στις αδυναμίες του νεοφιλελευθερισμού, ένα οικονομικό δόγμα που είναι ικανό να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό κάθε ευρωπαικού κράτους.

Η αναφορά μου στον κύριο Σούλτς δεν ήταν τυχαία. Για την Αριστερά είναι ένας ακόμα αντίπαλος στον χώρο των ιδεών. Αν και αυτοπροσδιορίζεται ως Σοσιαλιστής δεν ασκεί δριμεία κριτική στην Γερμανία, καθώς λειτουργεί περισσότερο ως εταιρεία με έδρα το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη παρά ως κράτος!

Είναι ικανός ο Αλέξης Τσίπρας να διεκδικήσει για την Ευρωπαική Αριστερά το χρίσμα του προέδρου της Κομισιόν;

Ναί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ,ως Αριστερός σχηματισμός-για τα Ευρωπαικά δεδομένα- έχει “πιάσει” εξωπραγματικά ποσοστά.

Οσον αφορά τον πρόεδρο του κόμματος, διαθέτει πλέον την εμπειρία και την ικανότητα να διαχειριστεί καταστάσεις. Το μόνο που απαιτείται ειναι να αποφύγει την “τυποποίηση” του πολιτικού λόγου και να επιδείξει ευελιξία καθώς θα μιλήσει σε διαφορετικά ακροατήρια.

Επίσης απο την στιγμή που στην ατζέντα περιλαμβάνεται η ακύρωση και η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι πιθανόν φίλα προσκείμενα κόμματα στον χώρο της Ευρωπαικής Αριστεράς να βρεθούν στη δύσκολη θέση να εξηγούν στους πολίτες των κρατών τους..την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς δεν έχουν γνώση της Βαβέλ απόψεων και θέσεων που επικρατούσε πρίν το Συνέδριο..

www.news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *