Ο Μπαρόζο δηλώνει προκλητικά : “Τα μνημόνια είχαν κοινωνικό κόστος αλλά δεν γίνονταν αλλιώς”!

«Ο Μπαρόζο υπερασπίζεται την κληρονομιά του» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον ιστότοπο EUobserver.com στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του απερχόμενου
προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν και την Ελλάδα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές αν σκεφτούμε το πως βίωσαν οι κοινωνίας τα μέτρα που απαίτησαν οι ΕΕ και η Γερμανία να πάρουν τα κράτη που χήτησαν αυτή τους την βοήθεια.

Ο Μπαρόζο στις δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει βγει ισχυρότερη από την κρίση και είναι πλέον εξοπλισμένη με περίπου 40 νέα νομοθετικά κείμενα που ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική εποπτεία.
«Έχουμε εξουσίες που οι προκάτοχοί μας δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν», σημειώνει , τονίζοντας το νέο δικαίωμα της Επιτροπής να «απορρίπτει» σχέδια εθνικών προϋπολογισμών.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι η Επιτροπή – η οποία μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάστηκαν τους όρους των δανείων για τη διάσωση χωρών της ευρωζώνης – εξανάγκασε τις χώρες να πληρώσουν πολύ βαρύ κοινωνικό τίμημα αναγκάζοντάς τις να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες, ο Μπαρόζο είναι «απολογητικός» κατά το ήμισυ.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι μερικές φορές η ισορροπία χάθηκε αφού αναγκάστηκαν να κινηθούν περισσότερο προς μία κατεύθυνση, αλλά τονίζει ότι «σε γενικές γραμμές» η προσέγγιση ήταν η «σωστή».

«Θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, να μην έχουν ζητηθεί αυτές οι θυσίες από τους λαούς; Προσωπικά, νομίζω ότι θα ήταν χειρότερα» τονίζει.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *