“Βόμβα” από Ιταλό ΥΠΟΙΚ: “Αν ανοίξει η πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη θα θελήσουν πολλοί να την διαβούν”

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για την Ευρωζώνη μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν συμβεί ένα Grexit, να
ακολουθήσει η Ιταλία ή και άλλες χώρες που βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των μέτρων λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

«Αν υπάρξει ένα Grexit, αν η Αθήνα εγκαταλείψει το ευρώ, η Νομισματική Ένωση θα γίνει ένα διαφορετικό ον», είπε ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν μιλώντας στην εφημερίδα  «La Repubblica» για να τονίσει αμέσως μετά: «Πρόκειται για μια ένωση από όπου το να βγει κάποιος δεν είναι πια μη αναστρέψιμο. Και αυτό, πάντα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επιβαρύνει αυτούς που παραμένουν μέσα».

Με λίγα λόγια αναφέρει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει μία χώρα από την Ευρωζώνη δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο ξήλωμα του πουλόβερ γιατί οι συνέπειες θα είναι μεγάλες γι’ αυτούς που θα παραμείνουν εντός του ευρώ. Πόσο μάλλον αν η χώρα που θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα αρχίσει έστω και μετά από ένα σοκ να ανακάμπτει. Αυτό είναι που τρέμουν στη Γερμανία.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το αν «πραγματικά δεν φοβάται για μετάδοση στην Ιταλία της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», για να απαντήσει πως «το πραγματικό πρόβλημα είναι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

«Αν μπούμε μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο υπάρχει έστω και μια ευκαιρία, αυτή της εξόδου από το ευρώ, το σύστημα θα γίνει γενικά πιο εύθραυστο και λιγότερο ικανό να απορροφά τα σοκ (που θα προκληθούν)», επισήμανε ο κ. Παντοάν.

Σημειώνεται πως η οικονομία της Ιταλίας είναι εύθραστη και θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ελλάδα σε μία ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη, όπως επίσης η Πορτογαλία και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η Ελλάδα πιέζεται αρκετά από συγκεκριμένα κέντρα και δεν είναι καθόλου απίθανο να επιλέξει τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους αν επιμείνουν στους εκβιασμούς για συμφωνία με μνημονιακά μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ κατέστησε σαφές πως χρήματα δεν υπάρχουν και αν δεν υπάρξει έντιμη συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τους δανειστές.

Φαίνεται πως αυτό το αντιλήφθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία προχώρησε πριν από λίγο, προσερχόμενη στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής στη Ρίγα σε δηλώσεις στήριξης της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, μίλησε για ανάγκη ύπαρξης εντατικότερης δουλειάς σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια με τους θεσμούς» δήλωσε η κυρία Μέρκελ η οποία χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης.

Ταυτόχρονα και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν ξορκίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους αλλά έχει να κάνει και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ προειδοποιώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν μπορείς απλά να πετάξεις κάποιον έξω από τη νομισματική ένωση. Οι Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να μάθουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Χωρίς το ευρώ θα ήμασταν αντιμέτωποι με έναν νομισματικό πόλεμο» αναφέρει, επίσης, ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το κοινό νόμισμα και απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι λειτουργεί διχαστικά για την ΕΕ.

Φαίνεται λοιπόν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βάλει το πιστόλι στη θήκη, το κρατά στο τραπέζι και είναι έτοιμη για την «πιστολιά» όταν διαπιστώσει πως τα πράγματα έχουν φτάσει στο αμήν. Κάποιοι δείχνουν να έχουν πάρει το μήνυμα…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *