Μη δίνετε ό,τι τρώτε στο κατοικίδιό σας!

Την επόμενη φορά που ο σκύλος ή η γάτα σας σάς κοιτάξουν με παράπονο και… σιελόρροια την ώρα που τρώτε, πείτε «όχι» στο να τους προσφέρετε ένα «μεζεδάκι». Νέα βρετανική δημοσκόπηση σε 3.000 ιδιοκτήτες κατοικιδίων από την εταιρεία Pets at Home έδειξε ότι η «στοργική» κατά πολλούς αυτή συνήθεια μπορεί…

να προκαλέσει στους τετράποδους φίλους μας σοβαρά προβλήματα υγείας. Βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων περίπου το 85% των ενηλίκων παραδέχεται ότι ταΐζει τον σκύλο ή τη γάτα του τροφές που δεν προορίζονται για ζώα, όπως π.χ. σοκολάτα, γαλακτοκομικά κτλ., καθημερινά.

Περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η λιχουδιά που δίνουν ίσως συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη στο κατοικίδιό τους είναι το τυρί, με το υπολειπόμενο 1/3 να του δίνει φρούτα. Οι σκύλοι και οι γάτες όμως έχουν σημαντικό πρόβλημα στην πέψη των γαλακτοκομικών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, διάρροιας ή ακόμη και αλλεργιών.

Στην περίπτωση των φρούτων η κατάποση των (μεγάλων) κουκουτσιών μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη του εντέρου του ζώου. Τα σταφύλια και οι σταφίδες πάλι περιέχουν τοξίνες ικανές να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια τόσο σε γάτες όσο και σε σκύλους. Σε σκύλους μάλιστα λίγες μόλις ρόγες σταφυλιού μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Ενας στους 20 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι μοιράζεται τη σοκολάτα του με τον τετράποδο φίλο του. Ο γλυκός «πειρασμός» περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία παρόμοια με την καφεΐνη. Πιο επικίνδυνη, κατά τους ειδικούς, είναι η μαύρη σοκολάτα και η κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη καθώς περιέχουν αυξημένα επίπεδα θεοβρωμίνης.

Ακόμη και μικρές ποσότητες σοκολάτας μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, εμετικές τάσεις, καρδιακή αρρυθμία κτλ. Το 10% των αφεντικών παραδέχεται ότι προσφέρει στο κατοικίδιό του τσάι ή καφέ. Η καφεΐνη ωστόσο που περιέχουν τα δύο αυτά ροφήματα μπορεί να προκαλέσει στους σκύλους και στις γάτες ταχυκαρδία.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των ιδιοκτητών κατοικιδίων και επισημαίνουν ότι το πεπτικό σύστημα των ζώων είναι πολύ διαφορετικό από το ανθρώπινο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο οργανισμός τους πολλές φορές αδυνατεί να διασπάσει τις «φυσιολογικές» για εμάς τροφές, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να είναι επικίνδυνη.

Παρατηρείται ωστόσο μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση ως προς το τι αποτελεί «σωστή» διατροφή για τους σκύλους και τις γάτες. Κάποιοι δηλώνουν «οπαδοί» του μαγειρευτού φαγητού ενώ κάποιοι άλλοι δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της ξηράς τροφής. Ισως τελικά και σε αυτή την περίπτωση η ισορροπία μεταξύ των δύο να αποτελεί τη λύση. Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα κατοικίδια δεν πρέπει να έχουν στο «μενού» τους τούρτες και γαριδάκια…

tovima.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *