Στην Καμπούλ ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποιεί σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν για να συναντηθεί με την ηγεσία της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Καμπούλ.
O Ντέιβιντ Κάμερον μετέβη στο προεδρικό μέγαρο όπου έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι. Είναι ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δυτικής χώρας που επισκέπτεται το Αφγανιστάν τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ασράφ Γάνι, ύστερα από μήνες πολιτικής αναταραχής που αποσταθεροποίησε τη χώρα λόγω του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις προεδρικές εκλογές.

Η Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού μετά τις ΗΠΑ, με δύναμη 3.900 στρατιωτών της σήμερα στο Αφγανιστάν. Βρετανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη χώρα από το 2001, με την υπό τις ΗΠΑ επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότεροι από 450 βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν στη διάρκεια του πολέμου κατά των ανταρτών Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών συμμάχων τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των βρετανικών δυνάμεων θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους, καθώς η αποστολή των μάχιμων στρατευμάτων του διεθνούς συνασπισμού τερματίζεται τον Δεκέμβριο και οι πρόσφατα εκπαιδευμένες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αναλαμβάνουν τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

Η νέα αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε αυτή την εβδομάδα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμφωνίες που ορίζουν το πλαίσιο της παραμονής το 2015 περίπου 12.500 ξένων στρατιωτών στη χώρα, εκ των οποίων 9.800 είναι Αμερικανοί, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις στην αποστολή τους για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *