ΣΤΗΝ ΛΥΔΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Βρέθηκε τμήμα αρχαίου αγωγού

Οι κάτοικοι της περιοχής της Καβάλας ξεδιψούν… διαχρονικά, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τις ίδιες πηγές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον εντοπισμό τμήματος αρχαίου αγωγού στα βόρεια του χωριού Λυδία της Καβάλας από την ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το εύρημα ήρθε στο φως τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης αγωγού αποχέτευσης.
Ο αγωγός, εξωτερικά, είναι κατασκευασμένος από….
μικρές ακανόνιστες πέτρες, που συνδέονται με χοντρό κονίαμα, σχηματίζοντας την αψιδωτή οροφή του. Η κατασκευή του αγωγού, εσωτερικά, είναι πολύ επιμελημένη. Τοποθετημένες πάνω σε ειδικό στρώμα……… υποθεμελίωσης εδράζονται πήλινες πλάκες, που καλύπτουν όλο τον πυθμένα. Τα πλευρικά τοιχώματα του αγωγού διαμορφώνονται από στρώση ασβεστολιθικού κονιάματος, στο οποίο επιστρώνεται λεπτότερο υδραυλικό επίχρισμα, που καθιστά ομοιόμορφη και στεγανοποιεί την εσωτερική δομή του αγωγού.
Στο εσωτερικό του δεν εντοπίστηκαν όστρακα ή άλλα κινητά ευρήματα. Ο αγωγός τοποθετείται χρονικά στην εποχή των Αντωνίνων (1ος-2ος αιώνα μ.Χ.), οι οποίοι ήταν γνωστοί για τα μεγαλειώδη έργα τους.
Σημειώνεται ότι οι πηγές του Κεφαλαρίου, από τις οποίες ξεκινούσε ο αγωγός του υδραγωγείου, υδροδοτούν, μέχρι σήμερα, την περιοχή της Καβάλας.
Το περίφημο υδραγωγείο των Φιλίππων είναι ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα, που έγιναν στην πόλη κατά το 2ο αιώνα π.Χ. την εποχή των Αντωνίνων και εξασφάλιζε την ύδρευση της πόλης.

http://aetoshal.blogspot.com απο
xronos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *