Τα έθιμα των Ελλήνων για την Δευτέρα του Πάσχα

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα για τις άγιες μέρες του Πάσχα.
Στην Ικαρία την Δευτέρα του Πάσχα δίνουν ωραία “πρόθεση” που σημαίνει πως τρώνε όλοι μαζί φτωχοί και πλούσιοι. Ο καθένας δίνει προσφέρει ό,τι έχει για το μεγάλο συμπόσιο κάτι που έχει ρίζες στους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους.
Στη Μάνη, πάνε στα νεκροταφεία και….
”συζητούν” με τους νεκρούς τους όλη μέρα.

Στα Μέγαρα γιορτάζουν τα Ρουσάλια όπου όμιλος παιδιών και αντρών περιφέρονται από νοικοκυριό σε νοικοκυριό, μ’ ένα σταυρό φτιαγμένο από άνθη που’ ναι μπηγμένος στην κορυφή ενός ιστού με σημαία, ενώ τραγουδούν τραγούδι με στίχους σχετικούς. Η κυρία του σπιτιού τους δίνει κόκκινα αυγά για δώρο. Τόσο ο σταυρός από άνθη όσο κι η ονομασία, θυμίζουν νεκρική γιορτή, τα rosaria ή rosalia των Ρωμαίων.

Στην Καρδίτσα στη Λίμνη Πλαστήρα όσο και σε άλλα χωριά της Καρδίτσας, η Δευτέρα του Πάσχα εορτάζεται με τα “Σίγνα” τα οποία ξεκινούν μετά τη λειτουργία, με το σχηματισμό μιας πομπής με λάβαρα, εξαπτέρυγα και εικόνες της εκκλησίας. Μπροστά πηγαίνουν ο παπάς και οι ψάλτες ενώ ακολουθούν οι πιστοί με τις αναστάσιμες λαμπάδες. Όλοι μαζί κάνουν τον κύκλο του χωριού ψάλλοντας το “Χριστός Ανέστη”, με σκοπό να ξορκίσουν το κακό.

Στην Τήνο γιορτάζουν με αγάπη το έθιμο ”Αγάπη”. Πρόκειται για ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στο χωριό Κτινάδος. Στόχος του εθίμου είναι αυτή την ημέρα να συμφιλιωθούν όλοι οι πιστοί, Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Έτσι μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία της Υπαπαντής, γίνεται περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως σε ολόκληρο τον οικισμό. Στις δώδεκα το μεσημέρι, η καμπάνα χτυπά χαρμόσυνα, προσκαλώντας τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες στην αίθουσα, χωρητικότητας 300 ατόμων, που βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό. Εκεί υπάρχει ένα ευρύχωρο και μακρόστενο πέτρινο τραπέζι, με πεζούλια, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Κοινή Τράπεζα. Οι γυναίκες του χωριού έχουν μαγειρέψει σούπα από μοσχάρι, ψητό κρέας, κυρίως μοσχαρίσιο και διάφορους άλλους εκλεκτούς μεζέδες, όπως το έθιμο επιβάλλει.

Στην Αράχωβα κάθε Δευτέρα του Πάσχα, πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων. Οι συμμετέχοντες ξεκινούν από την Εκκλησία του Αι Γιώργη και φτάνουν στον λόφο. Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα ενώ το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι σύλλογοι. Η μέρα συνεχίζετε με κλέφτικα αγωνίσματα όπως είναι το σήκωμα της πέτρας.

Στην Καλαμάτα η σημερινή μέρα είναι επαναστατική! Το έθιμο του Σαιτοπολέμου είναι αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Οι Καλαματιανοί χωρίζονται σε μπουλούκια και συναγωνίζονται στο πέταγμα της σαΐτας και τον κρότο που θα κάνει. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στη πλατεία του Δημαρχείου στη Μεσσήνη.

http://www.newsit.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    H Φωτο είναι από το έθιμο των χαλκουνιών στο Αγρίνιο την Μεγάλη Παρασκευή.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *