Λύθηκε το μυστήριο με τα οστά του Καρλομάγνου

Μετά από 26 χρόνια έρευνας και ακριβώς 1.200 χρόνια μετά το θάνατό του, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα οστά που βρέθηκαν θαμμένα στον καθεδρικό ναό του Άαχεν είναι
πολύ πιθανόν να ανήκουν στον Καρλομάγνο, τον πρώτο μετακλασικό αυτοκράτορα της Δύσης. «Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών από το 1988 μέχρι σήμερα , μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα, είναι ο σκελετός του Καρλομάγνου», δήλωσε ο Φράνκ Ρούεχλι, καθηγητής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ο άνθρωπος που στη γερμανική αναφέρεται ως «Karl der Grosse» που μπορεί να αποδοθεί ως «Κάρολος ο Μέγας» ήταν ένας ασυνήθιστα ψηλός τύπος για την εποχή του.

Τα ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν σε χρυσή λάρνακα που λέγεται ότι ανήκει στον Καρλομάγνο, και τα οποία ανοίχτηκαν αρχικά το 1988, «εμφανίζουν» έναν ψηλό, αδύνατο, ηλικιωμένο άντρα. Με βάση τις διαστάσεις του βραχίονα, του μηρού και των οστών της κνήμης οι ερευνητές υπολόγισαν το ύψος του Καρλομάγνου στα 1,84 μέτρα, που είναι σημαντικά ψηλότερο από ότι οι περισσότεροι άνδρες εκείνης της εποχής του.

Μια «πρόχειρη εκτίμηση» επίσης αναφέρει ότι το βάρος του ήταν 78 κιλά , και ο δείκτης μάζας σώματος έφτανε στο 22. Προηγούμενοι υπολογισμοί για το ύψος του Καρλομάγνου, που έγιναν με οκτώ διαφορετικές μεθόδους, έδιναν εκτίμηση ύψους που κυμαινόταν από το 1,79 έως το 1,92 μέτρα.

Μία έκθεση από το βιογράφο του Μεσαίωνα, Έινχαρντ, ο οποίος ισχυριζόταν πως ο Καρλομάγνος περπατούσε κουτσαίνοντας στα γεράματά του, θα μπορούσε να θεωρηθεί ορθή, καθώς οι δύο επιγονατίδες αλλά και τα οστά της φτέρνας έφεραν σημάδια τραυματισμού.

Αλλά οι επιστήμονες δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την αιτία του θανάτου. Οι ιστορικοί έχουν αναφέρει ότι ο θάνατος του Καρλομάγνου προήλθε από οξείς πόνους στο στήθος και πυρετό , γεγονός που υποδηλώνει πιθανή πνευμονία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *