ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ από την ΕΚΤ: Ένα βήμα πριν την χρεοκοπία η Ελλάδα!

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει σε έκθεσή της για τη δημοσιονομική σταθερότητα που δημοσιεύεται την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

H EKT στο κείμενο κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των κινδύνων κυρίως από την Ελλάδα.

Γίνεται επίσης λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες  (την ώρα που ο τραπεζικός τομέας έχει γίνει «μάρτυρας» σημαντικών εκροών καταθέσεων), στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της.

«Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής «σιωπηλές» όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά εν τη απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας για τις ανάγκες δομικών εφαρμογών, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος “ΑΕΠ προς χρέος” εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων για τη χώρα

– Ειδικά οι προσδοκίες του κινδύνου χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

– Οι εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε αντίθεση με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και τα spread σε σχέση με την Γερμανία διευρύνονται.

Οι μακροχρόνιες και αβέβαιες διαδικασίες διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές έχουν συνεισφέρει σε επεισόδια μεγάλης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Όμως ο κίνδυνος μετάδοσης από την Ελλάδα σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης είναι περιορισμένος. Επιπλέον προκάλεσε πολύ μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στην Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

– Τα spreads σε ορισμένου τύπου χρεόγραφα έχουν αυξηθεί από τις αρχές Μαρτίου λόγω της επανεμφάνισης εντάσεων σχετικά με την Ελλάδα.

– Οι δυσκολίες χρηματοδότησης στην Ελλάδα δεν είχαν επιπτώσεις σε άλλες ευάλωτες χώρες όπου οι καταθέσεις από τις αρχές του 2015 αυξάνονται, φτάνοντας σε αύξηση 1,9% τον Φεβρουάριο.

Η Ελλάδα βλέπει συμφωνία, όχι όμως και οι πιστωτές

Ενδεικτικό είναι πως ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει πως ενώ η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας αισιοδοξούν, οι Βρυξέλλες βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα.
Παράλληλα από την ΕΚΤ προσθέτουν πως υπάρχουν κανόνες και δεν πρόκειται να γίνει καμία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Εξάλλου μόλις χθες Σόιμπλε και Ντάισελμπλομ έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Λαγκάρντ: Δεν βλέπω ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις

Επιπλέον μπορεί η Αθήνα να διαμηνύει πως η συμφωνία είναι πλέον πολύ κοντά, ωστόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει σύμφωνα με το Reuters, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Ωστόσο, επισήμανε πως έχει ένα «καλό συναίσθημα» ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, για να συμπληρώσει με νόημα πως οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται, καθώς υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

Γερμανικός Τύπος: Έκπληκτοι στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις της Αθήνας περί προόδου

Στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η Αθήνα βρίσκεται «στην τελική ευθεία» για μια συμφωνία με τους πιστωτές της αναφέρεται

Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα όλα τα χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, επισημαίνει στο άρθρο της η Die Welt, σημειώνοντας ότι οι αγορές φαίνεται να πείστηκαν.

Παρόλα αυτά, προσθέτει, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε ένα προσχέδιο μιας τελικής συμφωνίας ακόμη, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες.

Επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκσις δήλωσε: «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε επίπεδο εργασίας. Όμως εξακολουθούμε να είμαστε ακόμη μακριά». Έκπληκτος δήλωσε ένας Γερμανός διαπραγματευτής από τις δηλώσεις περί προόδου, ενώ και μια εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρνήθηκε να κάνει λόγο για προόδους, σύμφωνα με τη Welt.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι ο χρόνος τρέχει. «Σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο πρέπει οι συζητήσεις να μεταφερθούν στο χαρτί».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου της Ομάδας G7 στη Δρέσδη, προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφή για όλους. Ένα Grexit, πρόσθεσε, θα επιφέρει οικονομική δυστυχία στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Λιου προειδοποίησε τους Ευρωπαίους κατά μιας απροσεξίας. Η άποψη, σημείωσε, ότι ένα Grexit δεν θα έχει επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι αφελής.

Σε ανάλογο πνεύμα με αυτό του Λιου φάνηκε πάντως να κινείται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε χθες ότι η ευρωπαϊκή ενότητα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το σύνολο των μεμονωμένων χωρών μελών.

Η εφημερίδα Die Zeit και η οικονομική Handelsblatt επισημαίνουν τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες δήλωσε: «Εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει σε άρθρο της ότι το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη σύνοδο της Ομάδας G7, αν και δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Το αργότερο ως την Παρασκευή, προσθέτει η εφημερίδα, οπότε θα συζητηθεί το θέμα «γεωπολιτικοί κίνδυνοι», ενδέχεται να τεθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, κάτι που επιβεβαίωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος: «Στον τελευταίο κύκλο (συζητήσεων) θα αναφερθούμε σε γεωπολιτικά ζητήματα, στην Ουκρανία, και σύντομα και στην Ελλάδα».
πηγη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *