Πληροφορίες για συμφωνία στο σχέδιο Ελλάδας – Ευρώπης !

Διαρροές των τελευταίων λεπτών στα χρηματιστηριακά γραφεία κάνουν λόγο για οριστικοποίηση του προγράμματος Ελλάδας – Ευρώπης, το οποίο θα παρουσιαστεί στο αυριανό Eurogroup!

Αυτές οι διαρροές έχουν εκτοξεύσει το
χρηματιστήριο στο +5% και τις τράπεζες με διψήφιο αριθμό κερδών.

Το σχέδιο σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, περιλαμβάνει εξάμηνη παράταση κατά την Ευρώπη, «γέφυρα» κατά την Ελλάδα.

Προϋπόθεση, όπως λένε πληροφορίες, να διατηρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι ο Βαρουφάκης έχει τονίσει ότι η Ελλάδα θα προτείνει το 70% των δεσμεύσεων να διατηρηθεί και το υπόλοιπο 30% είτε να αποσυρθεί είτε να αντικατασταθεί από τις 10 νέες προτάσεις του ΟΟΣΑ.

H ελληνική πρόταση θα σταθεί πάνω σε τέσσερις άξονες:

1) Πρόγραμμα – «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου. Το 30% των μέτρων θα φύγει για να αντικατασταθεί με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον Ο.Ο.Σ.Α, που δεν θα εχουν καμία σχέση με την περιβόητη εργαλειοθήκη του οργανισμού. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, αυτή την εργαλειοθήκη η οποία προκάλεσε μέγα πανικό στην Ελλάδα, δεν την θελει ούτε ο Άνχελ Γκουρία, ο επικεφαλής του οργανισμού!

2) Επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης, το ανώτατο ύψος του μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014, που τελικά έκλεισε στο 1,49%.

3) Το θέμα του χρέους: η διαπραγμάτευση ξεκινά με ενα «μενού από swaps» όπως λένε κύκλοι του οικονομικού επιτελείου.

4) Ανθρωπιστική κρίση: μείζον θέμα στις διαπραγματεύσεις αποτελεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα με το οικονομικό επιτελείο να βάζει στο τραπέζι συγκεκριμένα μέτρα .

H εκπρόσωπος της Κομισιόν πάντως, επιχείρησε νωρίτερα να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία και στο αυριανό Eurogroup δεν θα υπάρξει καμία απόφαση. Δεν απέκλεισε πάντως αυτό να συμβεί, μετά από τις συνεχόμενες διεργασίες, στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *