Β.Κικίλιας: “Αφαίμαξη των ταμειακών διαθέσιμων λόγω κυβερνητικής ανικανότητας”

«Ανικανότητα» ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αποδίδει στην κυβέρνηση ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει ως συνέπεια την αφαίμαξη των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ και ασφαλιστικών ταμείων.

Ο βουλευτής της ΝΔ, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επενδύει αποκλειστικά «στον πρόσκαιρο επικοινωνιακό εντυπωσιασμό» και προσθέτει πως όντας «ανίκανη να διαπραγματευτεί με τους δανειστές -εσχάτως επονομάστηκαν ευρωπαίοι εταίροι- οδήγησε σε ομηρία τον ελληνικό λαό και ασφαλώς σε οδυνηρή θέση την ελληνική οικονομία».

«Τα πρώτα θύματα της κυβερνητικής ανικανότητας είναι τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ. Έτσι, τώρα βαπτίζεται η αδιέξοδη διαπραγματευτική τακτική σε “ηρωική αντίσταση” και αναγορεύεται η υφαρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων, μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, σε πράξη πατριωτισμού», επισημαίνει ο κύριος Κικίλιας.

Αναφέρει ακόμα πως «τόσο η “ηρωϊκή αντίσταση”, όσο και η “πράξη πατριωτισμού” πληρώνονται με “αίμα”, καθώς οι “αναγκαίες” παράπλευρες απώλειες, κοστίζουν ακριβά στον ελληνικό λαό που υποχρεώνεται να παρακολουθεί ως θεατής, μια κυβέρνηση, μόλις τριών μηνών και με νωπή εντολή, που άλλα υποσχόταν και άλλα πράττει, καταρρακώνοντας την όποια αξιοπιστία οφείλει να έχει μια κυβέρνηση έναντι όλων των πολιτών» ενώ τονίζει πως «ακόμη, σε οδυνηρή παράπλευρη απώλεια εξελίσσεται η υπόθεση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αν υποκύψει στην εντολή αρμοδίου κυβερνητικού παράγοντος και θέσει σε διαπραγμάτευση ομόλογα που έχει στην κατοχή του προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουνίου. Η ζημία θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρξουν μόνον πολιτικές ευθύνες».

Από την κριτική που ασκεί ο κύριος Κικίλιας δεν ξεφεύγει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης για τον οποίο αναφέρει πως «έσπευσε, ανέξοδα, να δηλώσει πως θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ταμειακό πρόβλημα του ΕΤΕΑ – που δημιούργησε η… κυβέρνηση. Ομως, κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τεκμηριωμένη απάντηση στο αυτονόητο: Πότε και με ποιο τρόπο θα επιστραφούν τα ταμειακά διαθέσιμα».

«Αντί να δημιουργούνται αποθεματικά για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του μέλλοντος (σε μία χώρα που εκτός του δημογραφικού της προβλήματος έχει να επιδείξει πλέον και παρατεταμένη υψηλή ανεργία), κατασπαταλώνται και τα υπάρχοντα προκειμένου να στηριχθεί το κομματικό κράτος ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο κ. Κικίλιας και συνεχίζει «αντί να επιδιώκεται ανταγωνιστικότητα, προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, προσέλκυση επενδύσεων κτλ, η οικονομία στραγγαλίζεται στον φαύλο κύκλο που δημιουργείται και συντηρείται από την ανευθυνότητα, ανικανότητα και απειρία της “πρώτη φορά αριστερά” κυβέρνησης.

Αντί να βγαινει η Ελλάδα από την πενταετή ύφεση, πάνε στράφι και οι βαρύτατες θυσίες των προηγούμενων χρόνων του ελληνικού λαού» και ρωτά στο τέλος τον υπουργό «Πότε και με ποιο τρόπο θα επιστραφούν τα ταμειακά διαθέσιμα; Μια μελλοντική συμφωνία με τους εταίρους, όποτε και αν αυτή συναφθεί, θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποκατάσταση αυτών των απωλειών;

Δηλαδή, στο χρηματοδοτικό κενό θα είναι δυνατό να υπολογιστεί και το “κενό” που έχει προκληθεί στους οργανισμούς από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και να αναπληρωθεί; Στην περίπτωση που οι πιστωτές δεχτούν και άρα μεγαλώσει πάλι ο λογαριασμός και το κόστος του επόμενου προγράμματος χρηματοδότησης, θα μεταφραστεί αυτό σε νέα μέτρα; Αν οι πιστωτές δεν δεχτούν, θα ισχύσει το “δανεικά και αγύριστα” με ότι αυτό σημαίνει για τη βιωσιμότητα και απρόσκοπτη λειτουργία των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ;»

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *