Πολιτική αξιοπιστία και θεσμοθέτηση της αναξιοπιστίας

Γράφει για την “Παρέμβαση”
ο Γιώργος Γιούλος

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την ανάγκη εξασφάλισης 50 δις Ευρώ από πώληση ή «αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας προκάλεσαν τις αντιδράσεις τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των απλών πολιτών. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση μέσω των στελεχών της εξαπέλυσε μια «καταιγίδα πληροφόρησης» για τις περί αντιθέτου προθέσεις της και την «δυσφορία» της απέναντι σε…
 τέτοιου τύπου υποδείξεις ή παρεμβάσεις.
Η αποτυχία όμως αυτής της στρατηγικής – η οποία δεν έπεισε κανέναν – ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νόμο για την απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης, για τον οποίο αν συμφωνήσουν και τα άλλα κόμματα θα ζητηθεί και η συνταγματική του κατωχύρωση.
Οι παραπάνω δηλώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως «θεσμοθέτηση» της αναξιοπιστίας, μέσω της οποίας επιχειρείται ο πολιτικός λόγος να μετατραπεί σε νομοθετικό λόγο.
Ο πολιτικός λόγος αποτελεί κομμάτι της δημόσιας συζήτησης, στηρίζεται στην αξιοπιστία των συνομιλητών και δεν αναζητεί θεσμοποίηση των προθεσεών του μέσω των νόμων. Είναι η κατάληξη του δημόσιου διαλόγου αυτή που «θεσμοθετείται» και αποκτά την μορφή του δεσμευτικού κανόνα και όχι η πρόθεση του πιο ισχυρού μέλους της συζήτησης.
Η περίπτωση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού αποκαλύπτει:
πρώτον, μια αναξιοπιστία στον πολιτικό λόγο της κυβέρνησης η οποία με αυτόν τον τρόπο ακυρώνει οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση.
Δεύτερον, μια εξουσιαστική ιδιόχρηση της νομοθετικής εξουσίας για την επαναπόκτηση της αξιοπιστίας της και
τρίτον ένα ερασιτεχνικό επικοινωνιακό τέχνασμα για τον κατευνασμό της αντίδρασης των πολιτών.
Είναι αδιανόητο για μια πολιτική δύναμη, ένα πολιτικό κόμμα ή μια κυβέρνηση να αναζητεί την αξιοπιστία των λόγων της στον τυπικό δεσμευτικό κανόνα – στο νόμο. Η απώλεια της αξιοπιστίας του πολιτικού λόγου δεν θεραπεύεται με κανένα τέχνασμα, οποιασδήποτε μορφής. Μένει να δούμε τώρα ποιά μορφή θα πάρει ο δημόσιος διάλογος όταν ένας από τους συμμετέχοντες, και μάλιστα ο πιο σημαντικός, έχει χάσει την πολιτική του αξιοπιστία.

http://e-parembasis.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *