Πάει για διάλυση η ευρωζώνη – Μετά την ανοχή σε Γαλλία-Ιταλία και η Ιρλανδία ζήτησε μεγαλύτερη απόκλιση για το έλλειμμα

Μετά την απόφασή της Κομισιόν να επιδείξει ανοχή στη Γαλλία και την Ιταλία, δύο χώρες οι οποίες αθέτησαν τους κανόνες της ΕΕ για τα δημοσιονομικά, η Ιρλανδία ζήτησε να της
επιτραπεί μεγαλύτερη απόκλιση σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες της το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Φαίνεται πώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και οι άνεμοι μπορούν να παρασύρουν στο γκρεμό την ευρωζώνη, η οποία όπως φαίνεται, δεν θέλει και πολύ να καταρρεύσει. Αυτός είναι και ο λόγος που αν και συζητείται κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Γιατί απλά όταν το πουλόβερ αρχίσει να ξηλώνεται δεν πρόκειται να σταματήσει.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής να δοθεί στη Γαλλία, η οποία έχει επανειλημμένα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους οι οποίοι της έχουν τεθεί όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή της και τις προθεσμίες που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες, άλλα δύο χρόνια για να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρόκειται για την τρίτη παράταση που εξασφαλίζει από το 2009.

Επίσης οι υπουργοί ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν να μην υπαχθεί η Ιταλία στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, παρότι το χρέος της, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη, αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

«Εάν δίνεις ευχέρεια σε έξι, επτά ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, θέλουμε κι εμείς ευχέρεια. Αλλά η δική μας ευχέρεια αφορά την εφαρμογή των κανόνων», ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Η Ιρλανδία, η οποία επέβαλε επί χρόνια δημοσιονομικές περικοπές και οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από το 12,6% του ΑΕΠ το 2011 στο 2,9% που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος, επιθυμεί να της επιτραπεί να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες ανάλογα με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το επόμενο έτος και όχι κατά ένα χαμηλότερο, υπολογισμένο μέσο όρο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *