Πολίτης εναντίον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε μια συζήτηση που είχαμε στο eKorinthos.gr με τον κύριο Λάμπρο Μπούκλη γραμματέα του Περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννησου μας ενημέρωσε για το παρακάτω:

Καλή σας ημέρα,

Επισυνάπτουμε τις σημαντικότερες προσεχείς συνεδριάσεις του….
Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατίθεται στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου.

Εφιστούμε την προσοχή σας στην υπόθεση Pringle κατά Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την Τρίτη 23/10, ώρα 9.30.

Τα ακροατήρια είναι δημόσια και οι εκπρόσωποι της πληροφόρησης μπορούν ελεύθερα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. Διατίθεται ειδική αίθουσα Τύπου (εντός του Δικαστηρίου) όπου παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέσα (Διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλέφωνο κ.λπ.) για την άμεση προώθηση των πληροφοριών. Κάντε κλικ εδώ και επιλέξετε τα ελληνικά για να διαβάσετε τις σχετικές οδηγίες. Το ακροατήριο θα ξεκινήσει στις 9:30 ώρα κεντρικής Ευρώπης.

Ο κ. Thomas Pringle είναι Ιρλανδός πολίτης και μέλος του ιρλανδικού κοινοβουλίου. Αντικείμενο της διαφοράς είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2011/199/ΕΕ της 25ης Μαρτίου 2011, που τροποποιεί το άρθρο 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με μηχανισμό σταθερότητας για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ.

Ζήτησε από τα εθνικά δικαστήρια να αναγνωριστεί ότι η τροποποίηση του άρθρου 136 συνιστά απαράδεκτη και στερούμενη νομιμότητας τροποποίηση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι θίγονται ουσιωδώς το συνταγματικώς κατοχυρωμένο πρωτογενές δίκαιο αλλά και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν τηρήθηκε η κατά το άρθρο 48, παράγραφοι 1 έως και 5, της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ιρλανδικού δικαίου) συνήθης διαδικασία αναθεωρήσεως των Συνθηκών, καθώς και να απαγορευθεί η Ιρλανδική Κυβέρνηση να επικυρώσει, εγκρίνει ή αποδεχτει την καταρτισθείσα στις Βρυξέλλες στις 2 Φεβρουαρίου 2012 Συνθήκη ιδρύσεως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Το Supreme Court (Ιρλανδία) υπέβαλε στο ΔΕΕ τρία προδικαστικά ερωτήματα.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *