Μήνυμα αποδοκιμασίας στο σύστημα Ψωμιάδη

Έρευνα στην Κεντρική Μακεδονία: Μήνυμα αποδοκιμασίας στα δύο μεγάλα κόμματα και στο σύστημα Ψωμιάδη

Μήνυμα αποδοκιμασίας στα δύο μεγάλα κόμματα και ιδιαιτέρως στο κυβερνών αποτελούν τα ευρήματα έρευνας, την οποία διενήργησε η εταιρεία «To The Point» μεταξύ ψηφοφόρων της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι εκφράζουν παράλληλα την πλήρη αντίθεσή τους στο….
ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Στην ίδια έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα « Θεσσαλονίκη» καταγράφεται χλιαρή υποδοχή των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά για την οικονομία. Όσον αφορά τα τοπικά θέματα, υπάρχει προσμονή ότι η διοικητική αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να σημάνει αλλαγές προς το καλύτερο για την πόλη, ενώ δυσάρεστα είναι τα μηνύματα της έρευνας για τους αδελφούς Ψωμιάδη μετά την πρόσφατη, νέα καταδίκη του περιφερειάρχη.

Το Ζάππειο ΙΙ
Χλιαρής υποδοχής τυγχάνουν οι προτάσεις για την οικονομία τις οποίες διατύπωσε προ ημερών από το βήμα του Ζαππείου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν κατ’ αρχάς επικοινωνιακό έλλειμμα, καθώς σημαντικό ποσοστό, 35,7%, δηλώνει πως δεν γνωρίζει τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά (μεταξύ αυτών και το 32,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ), ενώ ενήμερο φέρεται το 58,8%. Από αυτούς με το νέο «γαλάζιο» οικονομικό πακέτο προτάσεων συμφωνεί το 43,5% (74,6% από τη ΝΔ και 29,3% από το ΠΑΣΟΚ), ενώ διαφωνεί το 37,1% (15,5% ΝΔ, 50% ΠΑΣΟΚ).

Προσδοκία για δήμο
Προσδοκία ότι η πρόσφατη αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης θα σημάνει αλλαγές προς το καλύτερο για την πόλη εκφράζεται από σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν μόνον όσοι ψηφίζουν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εξ αυτών το 40,5% πιστεύει πως μετά την αλλαγή σκυτάλης στο δήμο η κατάσταση στην πόλη θα βελτιωθεί. Τη γνώμη αυτή εκφράζει το 60% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 27,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Αντίθετα το 24% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ενώ το 12,2% ότι θα γίνει χειρότερη (18,2% ΝΔ, 2,9% ΠΑΣΟΚ).

Δεν θέλουν Διονύση
Αρνητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας για τους αδελφούς Ψωμιάδη. Ειδικότερα αξιολογώντας τη νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη το 37,9% θεωρεί ότι έπειτα από αυτήν το πολιτικό μέλλον του θα είναι χειρότερο (το πιστεύει το 51,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 25,9% της ΝΔ) σε αντίθεση με το 11,7% που εκτιμά ότι θα είναι καλύτερο (6,4% ΠΑΣΟΚ, 18,8% ΝΔ). Δεν θα επηρεάσει το πολιτικό μέλλον του κρίνει το 28,6% (20,8% ΠΑΣΟΚ, 41,1% ΝΔ).
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιον θεωρούν καταλληλότερο να αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, στην περίπτωση που ο τελευταίος εκπέσει του αξιώματος του περιφερειάρχη. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι μάλλον απογοητευτικά για τον Διονύση Ψωμιάδη, τον οποίο ο αδελφός του προωθεί για αντικαταστάτη του. Ειδικότερα ο Διονύσης Ψωμιάδης θεωρείται καταλληλότερος μόλις από το 9,7% των ερωτηθέντων (10,6% ΝΔ, 10,4% ΠΑΣΟΚ). Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο, 5,8% στο νομό Θεσσαλονίκης. Πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας με 14,9% (27,4% ΝΔ, 13,6% ΠΑΣΟΚ), παρότι εκ του νόμου δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κ. Ψωμιάδη στο αξίωμα του περιφερειάρχη. Επιπλέον το 12,9% θεωρεί ότι διάδοχος πρέπει να είναι άλλο πρόσωπο.

Xristos X.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *