Η Μέρκελ δεν βλέπει νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Μέρκελ: “Το ελληνικό χρέος θα παραμείνει βιώσιμο”…

Σε συνέντευξη εφ’όλης της ύλης η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, την ανεργία των νέων, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες…

Η Άνγκελα Μέρκελ παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφους των Sueddeutsche Zeitung, ”Καθημερινή”, Le Monde, El Pais, La Stampa και Guardian στις 26 Ιουνίου, ενόψει της σημερινής συνάντησης των αρχηγών κυβερνήσεων της Ε.Ε., που συγκαλεί στο Βερολίνο για την ανεργία των νέων.

Η Ελλάδα έγινε ένα καθημερινό της ”ντοσιέ”, μετά την ανακοίνωση του ελλείμματος του 2009 και την κρίση που πυροδότησε στην Ευρωζώνη.

Έως τότε το ελληνικό ζήτημα που απασχολούσε συχνά πυκνά την καγκελάριο ήταν το υποβρύχιο που έγερνε ή ”το στραβό υποβρύχιο”, όπως συνήθιζε αστειευόμενη να λέει. Από τότε διαβάζει κάθε πρωί τον ελληνικό Τύπο, σε μετάφραση εννοείται.

Το ΔΝΤ και το χρέος

Γιατί θέλατε να έχετε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον αγώνα κατά του χρέους; Δεν θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να τα καταφέρουν μόνοι τους;

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εμπειρία με υπερχρεωμένες χώρες όσο κανένας άλλος οργανισμός παγκοσμίως. Η φήμη του και οι γνώσεις του διευκόλυναν εμάς τους Ευρωπαίους, όταν διαπραγματευόμασταν τα προγράμματα βοήθειας με τις πληγείσες χώρες.

Τις τελευταίες εβδομάδες το ΔΝΤ ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι εσωτερικοί κανονισμοί θα μπορούσαν να το αναγκάσουν σε αποχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ακραία περίπτωση η Ευρώπη, ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, θα πρέπει να στηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει χάρη στην κυβέρνηση του Σαμαρά που προσανατολίζεται πολύ προς τις μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιη ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

Δεν θα υπάρξει λοιπόν νέο ”κούρεμα” του χρέους;


Δεν βλέπω κάτι τέτοιο.

Δεν επιτρέπεται να υπάρξει μία χαμένη γενιά

Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη με απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Τον περασμένο χρόνο (…) επιτεύχθηκε να διατεθούν 6 δισεκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για τον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων.

Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας έχει βαθιές ρίζες και δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά με χρήματα αλλά και με έξυπνες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, δεν είναι έξυπνο, για παράδειγμα, όταν σε μερικές χώρες γίνονται προσαρμογές στο εργατικό δίκαιο μόνο για τους νέους ανθρώπους, όχι όμως για τους μεγαλύτερους, οι οποίοι εργάζονται ήδη πολύ καιρό. Αυτό επιτείνει σε δύσκολους καιρούς την ανεργία των νέων.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν έχει ποτέ φοβηθεί την ανεργία στη ζωή της, η Άνγκελα Μέρκελ απαντά:

Ευτυχώς όχι. Στα πρώτα χρόνια της πολιτικής μου καριέρας φανταζόμουν καμιά φορά τι θα έκανα αν ξαφνικά έφευγα από την πολιτική. Διευθύντρια υπηρεσίας απασχόλησης, αυτό θα μπορούσα να φανταστώ τότε. Είναι πολύ ωραίο καθήκον να μπορεί κανείς να βοηθάει ανθρώπους να βρίσκουν εργασία.

Δεν είναι ανεκτό να γίνονται τηλεφωνικές υποκλοπές σε φίλους

Πόσο σας εξέπληξε η διάσταση του σκανδάλου παρακολούθησης από τις ΗΠΑ; Και γιατί επικρίνετε τις υποκλοπές, εάν υπάρχει όφελος για την ασφάλεια στη Γερμανία;

Όπως οι περισσότεροι Γερμανοί, γνωρίζω πολύ καλά ότι οι ξένες υπηρεσίες μάς έχουν βοηθήσει πολλές φορές να αποκαλύψουμε τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία και να αποτρέψουμε εγκαίρως τα χτυπήματά τους.

Σκάνδαλο κατασκοπείας: Εξηγήσεις εδώ και τώρα από τις ΗΠΑ ζητά η Ευρώπη

Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πάντα, παράλληλα με την ανάγκη για ασφάλεια, και η ανάγκη για την προστασία τη ιδιωτικής ζωής. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στα δύο.

Οι υπηρεσίες μας και τα υπουργεία προσπαθούν να διαλευκάνουν την κατάσταση, μετά μάλιστα και τα νέα ζητήματα που προέκυψαν το Σαββατοκύριακο.

Εάν μέσα από τις έρευνές μας επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, αυτό θα ήταν ένα σοβαρό γεγονός, γιατί το να γίνονται υποκλοπές σε φίλους με κοριούς στις πρεσβείες και στις αντιπροσωπείες μας στην ΕΕ δεν το δεχόμαστε.

Δεν βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, επίσης και μέσα από γνώσεις των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με το τι γίνεται στο Ίντερνετ, είναι εντελώς απαραίτητος, αλλά δεν υπάρχει και καμία αμφιβολία ότι πρέπει να τηρηθεί και ένα μέτρο. Αυτό στηρίζει η Γερμανία στις συζητήσεις της με τους εταίρους της.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *