Αμερικανός οικονομολόγος αναλύει: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ! Οι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ συνέπειες για την Ευρώπη!

Σοβαρές συνέπειες, όπως bank run, θα μπορούσε να έχει για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Άιχενγκριν, με
συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag».
Σημειώνει δε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης δείχνουν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων να έχουν μάλλον υποτιμήσει αυτές τις συνέπειες.
«Οι συνέπειες θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες. Όταν οι πορτογαλικές οικογένειες ή οι Ισπανοί επιχειρηματίες δουν πώς τα ευρώ γίνονται πάλι δραχμές, θα πάρουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς. Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε bank run.
Οι επενδυτές θα έκαναν εικασίες για τον επόμενο υποψήφιο για έξοδο.
Αυτό θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει κίνδυνο για ολόκληρο το εγχείρημα του ευρώ», δηλώνει ο κ. Άιχενγκριν και προσθέτει ότι όχι μόνο η πολιτική, αλλά και οι αγορές υποφέρουν από λάθος εκτίμηση της κατάστασης, ενώ οι αξίες των μετοχών δίνουν μια υπερβολικά θετική εικόνα.
«Η εμπειρία μου ως ιστορικού του χρήματος μου έχει διδάξει ότι οι αγορές εμφανίζονται πάντα χαλαρές, μέχρι που ξαφνικά δεν είναι πλέον (χαλαρές)», τονίζει και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα αέρας να αναπνεύσει.
«Αυτό είναι και προς το συμφέρον των δανειστών. Θα ζητούσα να συνδεθούν οι πληρωμές των τόκων των δανείων με την οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει.
iefimerida.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *