Γιατί τόση καθυστέρηση με τις καταθέσεις στην Ελβετία;

Μία από τις δύο κυβερνήσεις, της Ελβετίας ή της Ελλάδας μας λέει ψέματα και μας κοροϊδεύει. Ιδού τα γεγονότα και τα συμπεράσματα δικά σας.

Εχθές ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση από το βήμα της Βουλής σε όσους έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να το δηλώσουν και να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν στοιχεία και θα γίνουν έλεγχοι. Δήλωσε επίσης ότι οι…..
 συζητήσεις με την Ελβετία θα οδηγήσουν άμεσα σε αποτελέσματα και η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου και πρόσβαση στα στοιχεία που δείχνουν ποια χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό.

Πριν από ένα μήνα η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας είπε ακριβώς τα αντίθετα. Δηλαδή, ότι η Ελβετία έχει δηλώσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί , αλλά η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα. Πριν από την απάντηση της Ελβετίδας υπουργού είχαν προηγηθεί ταξίδια του Θ.Πάγκαλου που έλεγε ότι πήγαινε στην Ελβετία για να τακτοποιήσει το ζήτημα.

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από τα όσα δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Eveline Widmer-Schlumpf για το θέμα.

«Από το 2005* η Ελβετία επεδίωξε να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών στις περιπτώσεις φορολογικής απάτης, χωρίς όμως η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο Ελβετικό αίτημα. Το 2009, η Ελβετία ανακοίνωσε την προθυμία της να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών κατά την έννοια του άρθρου 26 της Σύμβασης του ΟΟΣΑ και να παράσχει πληροφορίες για την ορθή χρήση του εθνικού φορολογικού δικαίου των κρατών-μελών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Με τη συμφωνία σε ένα τροποποιητικό Πρωτόκολλο μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας θα μπορούσε αυτός ο στόχος να υλοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου του 2010. Τα Ομοσπονδιακά Κοινοβούλια θα πρέπει να συναινέσουν στο Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελλάδα με την τελική ψηφοφορία της 17ης Ιουνίου 2011 προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία από την πλευρά της Ελβετίας. Αυτή η νέα κατάσταση θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν, στη συνέχεια, ότι τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες θα φορολογούνται στην Ελλάδα.»

*Από το 2005 υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα φορολογούνται στην πηγή. Αυτή η συμφωνία επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν, στη συνέχεια, ότι τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες θα φορολογούνται στην Ελλάδα.»

Τώρα ο Β.Βενιζέλος μας ξαναλέει τα ίδια που έλεγε μέχρι τώρα ο Πάγκαλος, μόνο που ο τελευταίος αποδείχτηκε –για να το πούμε κομψά- ότι δεν ήταν και πολύ ακριβής. Ο Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με την Ελβετίδα ομολόγό του και το θέμα δρομολογήθηκε. Για να δούμε….Αλλά και πάλι, τι να δούμε. Τόσο που έχουν αργήσει, φωνάζοντας προειδοποιητικά κάθε λίγο «Ελβετία ερχόμαστε» , τα πουλάκια θα έχουν πετάξει για άλλους (φορολογικούς) παραδείσους.

http://www.antinews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *