Ο Τσίπρας απειλεί τους Ευρωπαίους με τη Ρώσικη αρκούδα

Το ενεργειακό και γεωστρατηγικό χαρτί επιλέγει να παίξει ξανά ο Αλέξης Τσίπρας μερικά μόλις 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου…
Ενώ οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σκιαγραφούν έναν ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό με τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ να μην προσδοκούν λύση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για υπαναχωρήσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία με τους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποιεί την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, κάνοντας μάλιστα λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις για την κατασκευή του Greek Stream.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Η δημοσιοποίηση της συνομιλίας καθώς και των αντικειμένων που καλύφθηκαν τόσο από το Μαξίμου όσο και από το Κρεμλίνο είναι αδιαμφισβήτητα μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, τη στιγμή μάλιστα που η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει σιωπηρή και περιμένει υπομονετικά να ανοίξουν τα χαρτιά στο τραπέζι.

Από την ελληνική κυβέρνηση διαρρέεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον Βάντιμιρ Πούτιν το ευαίσθητο ζήτημα της κατασκευής του Greek Stream ενώ υπεισήλθαν και σε λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις αγορές και τους εταίρους ότι χρηματοδοτικές λύσεις υπάρχουν και «out of the box».

Και οι δυο πλευρές ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές στις διατυπώσεις τους, ενδεικτικό του μηνύματος που θέλησαν να στείλουν στους Ευρωπαίους και της πρόθεσης να μην διαταράξουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό από το Μαξίμου επισημάνθηκε η επιμονή στο σχέδιο για τον TAP στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας.

Η δημοσιοποίηση της επικοινωνίας των δυο ηγετών σε μια τόσο κρίσιμη φάση όμως και μετά από το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ ανεβάζει το γεωπολιτικό θερμόμετρο και δημιουργεί νέα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *