Μείωση προστίμων για φοροπαραβάσεις

Της Μαρίας Βουργάνα

 Φρένο σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου για χρέη έως 500 ευρώ, αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από…

τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, καθιέρωση ακατάσχετου καταθέσεων έως 1.500 ευρώ για κάθε οφειλέτη για έναν λογαριασμό σε μία τράπεζα και μείωση έως 80% των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις με πλαφόν ανώτατου προστίμου τις 30.000 ευρώ για μη έκδοση προβλέπει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

1. Κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο:
 Ακατάσχετες θα είναι για κάθε οφειλέτη-φυσικό πρόσωπο οι καταθέσεις έως 1.500 ευρώ σε ένα λογαριασμό σε μια μόνο τράπεζα. Ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο λογαριασμό του.

 Αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος.

 Απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε οφειλέτες για χρέη κάτω των 500 ευρώ είναι δυνατό να ακυρωθούν, εφόσον οι οφειλέτες υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.

 Απαγορεύονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων εις χείρας τρίτων σε βάρος φορολογουμένων που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 50 ευρώ.

2. Μείωση έως 80% των υπέρογκων προστίμων για φορο-παραβάσεις: Τα νέα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μη ανταπόκρισης σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων ή μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

 250 ευρώ (από 1.000 ευρώ) για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ ( από 2.500 ευρώ) για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, με πλαφόν 30.000 ευρώ ανά έλεγχο για μη έκδοση στοιχείων. Εφόσον για την ίδια παράβαση επιβάλλονται σύμφωνα με τον Κώδικα περισσότερα πρόστιμα, υπερισχύει η διάταξη που προβλέπει το μεγαλύτερο πρόστιμο.

Ακόμη δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση όπου στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου διαπιστωθεί εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, τα πρόστιμα επιβάλλονται στο διπλάσιο. Για κάθε επόμενη ίδια παράβαση, το αρχικό πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

3. Δηλώσεις ΦΠΑ: Αποσυνδέεται ο χρόνος υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου. Για εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση ΦΠΑ και εφόσον το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε δυο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της εμπρόθεσμης υποβολής της περιοδικής δήλωσης και η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης χωρίς προσαύξηση 2%.

4. Συμψηφισμοί ΦΠΑ: Καθιερώνεται αυτόματος συμψηφισμός του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που οφείλουν στις επιχειρήσεις οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, νοσοκομεία και άλλοι φορείς).

5. Ε9: Το έντυπο Ε9 θα πρέπει να επικαιροποιείται με τυχόν μεταβολές εντός 30 ημερών από κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας ακινήτων. Για το 2014, οι δηλώσεις μεταβολών στοιχείων θα πρέπει να γίνουν έως τις 30 Μαΐου 2014.

6. Τέλη κυκλοφορίας: Απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας τα οχήματα στα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών ή να εξαχθούν.

Εμπρόθεσμη υποβολή
 Δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Υποτροπή
 Σε περίπτωση όπου στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου διαπιστωθεί εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, τα πρόστιμα επιβάλλονται στο διπλάσιο. Για κάθε επόμενη ίδια παράβαση, το αρχικό πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

[Κοινωνικό μέρισμα]

 Το ποσό των 450 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα για τη στήριξη οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας.

Τα ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καθορισθούν με υπουργικές αποφάσεις σε πέντε με δέκα μέρες. Επίσης προβλέπεται διάθεση 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση δράσεων στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας για τους αστέγους και άλλων 20 εκατ. ευρώ για παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Παράλληλα έχει εξαγγελθεί ποσό 35 εκατ. ευρώ που θα διανεμηθεί σε 68.000 ένστολους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω των 1.500 ευρώ.

imerisia.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *