Αλλάζουν οι επικεφαλής εφοριών-ελεγκτικών μηχανισμών

«Ξηλώνονται» όλοι οι επικεφαλής των εφοριών, των τελωνείων και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ενώ με διαδικασίες ? εξπ ρές, χωρίς…
γραπτές εξετάσεις, θα γίνει η επιλογή των 2.335 φορο-ελεγκτών που θα στελεχώσουν την Υπηρεσία Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους. Με τοπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, λήγει η θητεία των τμηματαρχών, υποδιευθυντών και προϊσταμένων εφοριών, τελωνείων και του ΣΔΟΕ και τοποθετούνται νέοι προϊστάμενοι με μόνη απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Οι επικεφαλής των οποίων λήγει η θητεία θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να τοποθετηθούν οι νέοι προϊστάμενοι.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Οι νέοι επικεφαλής του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού θα τοποθετηθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η θητεία τους θα είναι ενός έτους που μπορεί να ανανεώνεται μέχρι δυο φορές. Η θητεία τους, δηλαδή, δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία. Επίσης η θητεία τους μπορεί να διακόπτεται πριν τη λήξη της με υπουργική απόφαση και κύριο κριτήριο την επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που τους έχουν τεθεί. Με την τοποθέτησή τους, καθορίζονται ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι για κάθε τρίμηνο της θητείας τους. Οι νέοι επικεφαλής θα ελέγχονται ανά τρίμηνο για την απόδοσή τους και την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

2. Επιταχύνεται και απλουστεύεται η διαδικασία για την επιλογή των 2.335 ελεγκτών που θα στελεχώσουν την ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι θέσεις των ελεγκτών προκηρύσσονται και οι υποψήφιοι επιλέγονται από ειδική επιτροπή μετά από συνέντευξη. Χωρίς συνέντευξη θα επιλεγούν οι υπάλληλοι που διαθέτουν τουλάχιστον διετή εμπειρία σε ελεγκτικά καθήκοντα. Οι ελεγκτές θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο με βάση τον αριθμό και το είδος των ελέγχων καθώς και τα επιτευχθέντα έσοδα. Οι ελεγκτές θα τοποθετηθούν στις μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, το ΣΔΟΕ, στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θα είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας. Με το συμβόλαιο οι ελεγκτές δεσμεύονται για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων.

Με άλλες ρυθμίσεις της τροπολογίας:

Συμψηφίζονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, με το claw back, δηλαδή με την υποχρεωτική έκπτωση την απόκλιση της μηνιαίας δαπάνης από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που οφείλουν να αποδίδουν οι εταιρίες κάθε δύο μήνες στον Οργανισμό. Ουσιαστικά ο ΕΟΠΥΥ διασφαλίζει με τον τρόπο αυτό την καταβολή της ?υποχρεωτικής έκπτωσης? από τις εταιρίες την οποία αμφισβητούσαν. Η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έχει κλειδώσει στα 240 εκατ. ευρώ. Ωστόσο καταγράφεται ήδη υπέρβαση κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ το μήνα. Προτείνεται η αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 1η Ιανουαρίου του 2013 και με τις νέες ρυθμίσεις η εισφορά θα ανέρχεται πλέον σε 25,87 ευρώ ανά μήνα έναντι 14,65 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή 310,44 ευρώ ετησίως και θα επιφέρει ετήσια αύξηση της τάξης των 86 εκατ. και ταμειακή απόδοση περίπου 56 εκατ.

Επιμηκύνεται κατά 8 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι, περιφέρειες ή νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης μειώνονται έως και 50% των μηνιαίων καταβολών των ΟΤΑ προς το ΤΠκΔ, για δάνεια που έχουν συναφθεί, αυξάνοντας την ρευστότητα των δήμων και των περιφερειών, μετά την επιβολή μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 60% από το 2009 μέχρι σήμερα. Προβλέπεται επίσης και τριετής περίοδο χάριτος όπου οι ΟΤΑ θα μπορούν να καταβάλουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο τόκους θα ισχύει μειωμένο επιτόκιο κατά 0,5%. Ελεύθερα, μετά από διαπραγμάτευση των δύο μερών, θα διαμορφώνεται πλέον η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών.

Καταργείται η ειδική εισφορά υπέρ ΤΕΑΠΥΚ, του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. Η εισφορά που καταργείται ανέρχεται σε 4,950 τοις χιλίοις επί της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου και του υγραερίου ανά λίτρο προ ΦΠΑ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *