Οι επενδυτές επιστρέφουν σε Ελλάδα και Πορτογαλία

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις ελληνικές και στις πορτογαλικές αγορές, καθώς οι προοπτικές για τις χώρες αυτές βελτιώνονται, ενώ…

οι εναλλακτικές επιλογές τους μοιάζουν να ενέχουν μεγαλύτερο κόστος ή αυξανόμενο κίνδυνο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

 Οι πορτογαλικές και ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα των δυο χωρών έχουν τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη το 2014 και τα ταμεία που έχουν επενδύσει σε αυτούς τους τίτλους καταγράφουν μεγάλα κέρδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Thomson Reuters.

Οι επενδυτές λένε ότι καθοδηγούνται από την βελτίωση των οικονομιών των δύο κρατών, η οποία δίνει νέα ώθηση στην αρχική ανάκαμψη που προκλήθηκε από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 2012 να σώσει το ευρώ.

 Οι δυνητικές εναλλακτικές επενδύσεις είναι λιγότερο ελκυστικές. Οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δημιουργούν σύννεφα στις προοπτικές αναδυόμενων αγορών που προσφέρουν αντίστοιχες αποδόσεις, ενώ το ράλι των τιμών τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει συρρικνώσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης. «Δεν είναι τόσο ένα ράλι που καθοδηγείται από τα επιτόκια, αλλά πολύ περισσότερο μία διαρθρωτική μετακίνηση και μία αίσθηση ότι η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της χρηματοπιστωτικής εταιρείας AXA Investment Managers.

 Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 14%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 είναι κοντά στο επίπεδο που βρισκόταν στην αρχή του έτους.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων έχουν μειωθεί περίπου 150 μονάδες βάσης (1,5 εκατοστιαία μονάδα) φέτος σε σχεδόν 7% και 4,4%, έναντι μειώσεων κατά 50 έως 90 μονάδες βάσης που σημείωσαν οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών, ιρλανδικών και ιταλικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων κυμαίνονται από 3% έως 3,5%.

 Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *