Πράσινο φως στην αποκατάσταση και χρήση της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη παραμένει από το 2004 κλειστή για το κοινό
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η οριστική μελέτη αποκατάστασης και χρήσης των κτιρίων της Μπενάκειου Βιβλιοθήκης της Βουλής στην Αθήνα.

Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, μέρος της οποίας είναι δωρεά του Εμμανουήλ Μπενάκη προς τη Βουλή των Ελλήνων το 1925, προκειμένου να στεγαστεί η βιβλιοθήκη Ψυχάρη, περιλαμβάνει τις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της ανθρωπολογίας, της φιλοσοφίας, της….
θεολογίας, της ιατρικής, τις στρατιωτικές επιστήμες, ελληνική και ξένη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη φυλάσσονται προσωπικές βιβλιοθήκες και αρχεία πολιτικών προσωπικοτήτων.

Η Βιβλιοθήκη παραμένει από το 2004 κλειστή για το κοινό, προκειμένου να ανακαινιστεί (λειτουργεί προσωρινά στο παλιό Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν).

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έχει εγκρίνει ήδη την προμελέτη αποκατάστασης, καθώς και τη μελέτη συντήρησης του αρχιτεκτονικού και ζωγραφικού διακόσμου της Βιβλιοθήκης.

Η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη απαρτίζεται από τρία κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Τα κτίρια κατασκευάστηκαν σε δύο φάσεις. Το κεντρικό και το κτίριο του βιβλιοστασίου (κτίριο Β) χτίστηκαν το 1911-1912, ενώ το κτίριο Γ’, όπου στεγαζόταν η βιβλιοθήκη του Γιάννη Ψυχάρη, ανεγέρθηκε το 1925-1926.

Μετά την αποκατάσταση των κτιρίων, αυτά θα στεγάσουν τα γραφεία διοίκησης (κεντρικό κτίριο), βιβλιοστάσιο (κτίριο Β’) και βιβλιοστάσιο-αναγνωστήριο (κτίριο Γ’).

Επίσης, η μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί στην κεντρική είσοδο πρόσβαση για ΑΜΕΑ, να προστεθεί στο τρίτο κτίριο δώμα, όπου θα λειτουργήσει καφετέρια, να επιτευχθεί η καλύτερη οριζόντια και κατακόρυφη επικοινωνία ανάμεσα στα κτίρια, καθώς και να ενισχυθεί η αντισεισμική συμπεριφορά των κτιρίων. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *