Μιχάλης Μανιάτης: «Γύρισα όλο τον κόσμο… το μόνο μέρος που αισθάνομαι οικεία είναι η Ηλεία!»

Τον συναντήσαμε στο χώρο του πρώτου καταστήματος «Spitimou» που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο μήνα δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πύργο.

Ο γνωστός – κυρίως ως – ηθοποιός, συγγραφέας αλλά και με πολλές άλλες επαγγελματικές ιδιότητες, Μιχάλης Μανιάτης συνομίλησε μαζί μας στην πρώτη του συνέντευξη ως…
μόνιμος, πλέον, κάτοικος Ηλείας…

Λιτός, πρόθυμος κι ευγενικός μας μίλησε για τον Πύργο και την Ηλεία και το παρελθόν του ως πολίτης του κόσμου που πλέον βρήκε «στέγη» στην περιοχή μας…

Από τον Γιώργο Γουβιά
gougio@hotmail.com

Η σχέση σου με την περιοχή της Ηλείας ποια ακριβώς είναι;

Η σχέση μου με την Ηλεία είναι αρκετά παλιά και ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια όταν πέρναγα τα καλοκαίρια στην περιοχή μιας και εδώ ζούσε ο θείος μου που ήταν Λιμενάρχης Πατρών και ήταν παντρεμένος με ντόπια. Όταν πήρε σύνταξη έμεινε μόνιμα στην περιοχή και επειδή ήταν ο αγαπημένος μου θείος ερχόμασταν εδώ Πάσχα, καλοκαίρια για ένα μήνα και για μένα ήταν ένας μαγικός τόπος. Τόσο οι παραλίες, τόσο η φύση, οι άνθρωποι… στην ουσία ως Έλληνας δεν είχα ποτέ τον δικό μου τόπο διότι παρ` όλο που γεννήθηκα στην Αθήνα για μένα δεν ήταν μια πόλη που την αισθάνθηκα δική μου. Το μόνο μέρος που αισθάνομαι οικεία είναι η Ηλεία. Και επέλεξα να ζήσω εδώ όταν αποφάσισα να σταματήσω να δουλεύω σε όλο τον κόσμο όπως δούλευα, με διάφορες ιδιότητες, γιατί ηθοποιός ήταν το χόμπι μου… ήμουν στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είχα ποτέ ένα μόνιμο τόπο διαμονής. Ήμουν πολίτης του κόσμου με διάφορες ιδιότητες.

Από όλες αυτές τις ιδιότητες που είχες στο παρελθόν ποια είναι αυτή που σε είχε συναρπάσει περισσότερο;

Η ιδιότητα που μου άρεσε πιο πολύ είναι κι αυτή που υπήρξε ελάχιστα γνωστή σε σχέση με τις υπόλοιπες… ήμουν διπλωμάτης ελεύθερος επαγγελματίας. Λόγω των γνώσεων και των δράσεων μου και πιο πολύ μέσα σ` ένα πλέγμα ακτιβισμού δούλεψα με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αποστολές που είχαν σχέση με τις χώρες σε κρίση όσον αφορά τους τομείς Παιδί και Πολιτισμός. Με αποκορύφωμα το 2001 που η Ελληνική κυβέρνηση μου ζήτησε να αναλάβω την διπλωματική αποστολή στο Αφγανιστάν κάνοντας τεράστιο έργο στο κομμάτι του Πολιτισμού στο μουσείο της Καμπούλ για τέσσερα χρόνια. Το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η «τελευταία Ελλάδα» όπου έως τον 6ο μετά Χριστό αιώνα μιλούσαν Ελληνικά…

Έχεις ταξιδέψει σε πολλές χώρες κι έχεις βρεθεί σε πολλά μέρη του κόσμου… ποιο ήταν αυτό που σου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση;

Η ίδια μου η χώρα!… (γέλια)… Δεν υπάρχει ομορφότερη χώρα από την δικιά μας κι αυτό δεν το λέω μέσα από κάποια εθνικιστική έξαρση. Ας πιάσουμε ένα μικρό κομμάτι της χώρας… το νομό Ηλείας! Πείτε ένα μέρος στον κόσμο που να μπορεί να συνδυάσει περιοχές σαν το δάσος της Φολόης, τις πανέμορφες παραλίες της, μια περιοχή σαν την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα, το Κατάκολο, τα βουνά, το πεδινό μέρος… δεν είναι τυχαίο που από γενιά σε γενιά τα χώματα αυτά τα αποκαλούν ιερά! Χωρίς θρησκευτική έξαρση αλλά με βαθιά έννοια της λέξης ιερό είναι αυτό που το αγαπάς σε αγαπάει, του δίνεις και σου δίνει.

Για όλα αυτά τα πιστεύω που έχεις για την Ηλεία έχεις σκεφτεί να κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα;

Το μόνο που θα ήθελα να κάνω είναι αυτό που κάνω πάντα στη ζωή μου… να είμαι ενεργός πολίτης. Κι ενεργός πολίτης είναι ο άνθρωπος που όταν αποφασίζει να ζήσει σε μια περιοχή την κάνει… σπίτι του! Το αν έχεις ή όχι γεννηθεί σ` ένα τόποι δεν σε κάνει ιδιοκτήτη ούτε ενοικιαστή του τόπου. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν… πας γης πατρίς… πατρίδα σου είναι ο τόπος που ζεις, που συμμετέχεις κι επιλέγεις. Ο τόπος που κοιτάς να περάσεις εσύ όμορφα αλλά προετοιμάζεις και το έδαφος γι` αυτούς οι οποίοι θα σε ακολουθήσουν! Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, όχι μόνο τα δικά σου αλλά και των γειτόνων σου ή οποιουδήποτε άλλου αποφασίσει να έρθει να ζήσει σε αυτά τα χώματα.

Πως ξοδεύεις τον χρόνο σου στην περιοχή ως μόνιμος κάτοικος της πλέον;

Έχω σπίτι εδώ, στην περιοχή του Ματζάκουρα, καλλιεργώ στο κτήμα μου, βγάζω τα προϊόντα μου. Και τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα που θα διατίθενται στα καταστήματα Spiti mou (Δείτε εδώ τις δηλώσεις του http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/lifestyle/mihalis-maniatis-eimai-enas-aplos-mageiras-poy-thelo-na-ziso-ti-zoi-moy-oso#.Uixkfn9y3Jg) δεν θα είναι τίποτα εισακτέο, θα είναι ότι μπορεί να παράξει η γη της Ηλείας! Είτε πρόκειται για μια μαρμελάδα είτε για γιαούρτι είτε τυρί. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί η περιοχή…

Ακούγεται ιδιαίτερα οικολογικό όλο αυτό…

Μα οικολογία είναι ν` αγαπάς το περιβάλλον σου… κι αν δεν το αγαπήσεις δεν θα σε αγαπήσει ούτε κι αυτό!

Ξέχωρα από την ενασχόληση σου με το brand Spitimou Maniatis Home telling έχεις αποφασίσει να αφιερώνεις μέρος του χρόνου σου και για κάποια άλλα πράγματα; Έχεις και την ιδιότητα του συγγραφέα συνάμα…

Ήδη έχω δυο βιβλία στα σκαριά. Το πρώτο μου βιβλίο, «Η σιωπή της άμμου» (σ.σ. κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις «Κριτική» και αποτυπώνει τα όσα έζησε στη μεταπολεμική Καμπούλ, δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=YbsZWs7aUQk) ήταν στη λίστα των ευπώλητων βιβλίων των πιο αναγνωρισμένων βιβλιοπωλείων της χώρας. Θεωρώ ότι η συγγραφή θα είναι το μόνο πράγμα που θα συνεχίσω να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου.

Από την μέχρι τώρα παραμονή σου στην περιοχή μας τι σου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση;

Σε ότι κι αν αντικρίζω κρατώ την καλή πλευρά του γιατί θεωρώ ότι αυτή είναι που πρέπει να διαιωνίζεται ενώ την κακή πλευρά αν μπορείς να την διορθώσεις την διορθώνεις και δεν το συζητάς… αν δεν μπορείς, απλά, συνεχίζεις να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς χωρίς να λες ότι φταίνε οι άλλοι. Για να σου δώσω ένα καλύτερο παράδειγμα θα σου πω πως αν ο δρόμος έξω από το μαγαζί, που φτιάχνεται τώρα, είναι βρώμικος δεν θα κάτσω να λέω… “που είναι ο Δήμος, που είναι ο ένας και που είναι ο άλλος. Γιατί πετάτε σκουπίδια, θα πετάξω κι εγώ!”… αν λοιπόν βρω σκουπίδια θα τα μαζέψω ο ίδιος κοιτάζοντας να δώσω το καλό παράδειγμα. Άλλωστε ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευθύνη των πράξεων του…

Αρχική

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *