Να συναινέσει και η αντιπολίτευση, θέτουν ως προϋπόθεση οι εταίροι στην Ε.Ε.

Την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ζήτησαν, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup, o Eπίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Ρεν, στο σημερινό Συμβούλιο έγινε μια «πολύ χρήσιμη συζήτηση» σχετικά με την επιμήκυνση της….
αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Επίτροπος Οικονομίας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τόνισε ότι αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι στην έως τώρα αξιολόγηση έχουν εντοπιστεί κενά, τόσο σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όσο και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ικανοποιημένος για τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011. «Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Εξάλλου, και οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. «Είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ και συνέχισε λέγοντας ότι οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι μία ευρεία αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής «αναμόρφωση» (reprofiling) του χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι προηγουμένως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για την δημοσιονομική προσαρμογή και μετά θα ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα στο Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είπε ότι είναι μία εναλλακτική λύση η οποία εξετάζεται και την οποία όπως είπε δεν υποστηρίζουν όλοι.

http://www.dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *