“Ναι” στις γερμανικές αποζημιώσεις από Γερμανούς πολιτικούς

Θετικά βλέπουν τη διευθέτηση του ζητήματος των ελληνικών διεκδικήσεων των γερμανικών…
επανορθώσεων, πολιτικοί των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD)και των Πρασίνων,
σύμφωνα με δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

 H επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν δήλωσε πως
η υπόθεση είναι σαφής και ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποζημιώσει τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί.

«Αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν περαιτέρω αποζημιώσεις.

Να γίνει ανεξάρτητη συζήτηση

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ είπε ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση», αλλά αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί ανεξάρτητα.

«Αυτό αφορά τη διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ είπε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι και σημείωσε ότι «αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά», ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα έκανε καλά να συζητήσει με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και να αναζητήσει μια φιλική λύση».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θεωρεί απαράδεκτο πως ένα τόσο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια στην κρίση. Διαφορετική άποψη έχει επ΄ αυτού η κυρία Σβαν, η οποία εκτιμά ότι «ψυχολογικά είναι κατανοητό ότι η Αθήνα ρωτά σε αυτή την κατάσταση αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».

Σύμφωνα, πάντως, με τον ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στη Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση και πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι ευρύτερη. Από το Spiegel υπενθυμίζεται δε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής έχει διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη θέση της.

«Θα μπορούσε να πρόκειται για δισεκατομμύρια», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις αποζημιώσεις για περιπτώσεις όπως η σφαγή στο Δίστομο και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *