Η πιο νέα αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του κόσμου έρχεται να σου πιει το αίμα

«Ανήκω στους επιχειρηματίες που έχουν ως στόχο να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων. Ενας τεράστιος αριθμός ιατρικών διαγνώσεων βασίζεται στις εξετάσεις αίματος.
Δισεκατομμύρια εξετάσεις αίματος γίνονται κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Εξετάσεις που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά ταύτα, πάμπολλοι Αμερικανοί δεν κάνουν τις εξετάσεις που τους συνιστούν οι γιατροί. Είτε διότι δεν μπορούν να τις πληρώσουν είτε διότι φοβούνται να τις κάνουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται τις βελόνες, όπως εγώ. Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί που φοβούνται να μάθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και γι’ αυτό τις αναβάλλουν διαρκώς» δήλωσε με ειλικρίνεια η Ελίζαμπεθ Χολμς.Η εταιρεία της Theranos, της εξασφάλισε θέση στο πάνθεον των ισχυρών παικτών καθώς δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας υγείας δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να έχουν ένα αυτοματοποιημένο μικροβιολογικό εργαστήριο στο δάχτυλο τους -κυριολεκτικά. Aμφιλεγόμενη για την εσωστρέφεια και τη δυναμική της, η Χολμς δεν ανοίγει τα χαρτιά της αφού την τελευταία δεκαετία και κάτι, όσο δηλαδή οικοδομεί το δικό της οικονομικό θαύμα, οι πατέντες και όσα συμβαίνουν στα εργαστήρια της Theranos είναι κρυμένα κάτω από το πέπλο της άγνοιας.

Για πολλούς ευφάνταστους είναι μια Ρούπερτ Μέρντοχ της οικονομίας της υγείας. Για άλλους είναι μια Καγκελάριος με κρυμμένη ατζέντα αφού κανείς δεν μπορεί να δώσει μια λογική εξήγηση γιατί τα εργαστήρια της Theranos βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γιατί άπειρες αμερικανικές σημαίες πλαισιώνουν την “επανάσταση της” ή γιατί έχει εντάξει στο διοικητικό της συμβούλιο γνωστές και δη αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως είναι και ο άνθρωπος που “αξίζει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για αδικήματα του κοινού ή του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για διάπραξη φόνου, για απαγωγές και βασανιστήρια”. Αυτός που ο δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς αποκαλεί “καταπληκτικό ψεύτη με αξιόλογη μνήμη”, ο Χένρι Κίσινγκερ. «Η Χολμς αρνείται να συζητήσει για τα μελλοντικά σχέδια της Theranos, αν και κάποιος μπορεί να τα υποθέσει” σχολίασε η Wall Street Journal.

“Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα «όπλα» της για στρατιωτικούς σκοπούς. Μια εικασία πολύ πιθανή, αν λάβει κανείς υπόψη τις πολυάριθμες αμερικανικές σημαίες που πλαισιώνουν τα κεντρικά γραφεία της Theranos αλλά και την παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας των απόστρατων στρατηγών Jim Mattis και Gary Roughead, του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Bill Perry και του πρώην υφυπουργού George Shultz”. Σκιώδης ή όχι, η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος στην ανθρώπινη ιστορία δεν ασχολείται με όσα μπορούν να της καταλογίσουν γιατί έχει πλάνο να κατακτήσει την Αμερική και μετά την Ευρώπη προσφέροντας εξετάσεις και υγειονομικές υπηρεσίες σε κόστος μηδαμινό. Αυτά είναι όλα όσα αξίζει να γνωρίζει κανείς για τη γυναίκα που παράτησε το ΠΑνεπιστήμιο του Στανφορντ στα 19 της για να δημιουργήσει τη δική της ιστορία.

1. Ο προ-προπάππος της, Κρίστιαν Χολμς, ήταν χειρουργός, μηχανικός, εφευρέτης και παρασημοφορημένος βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πατέρας της, Κρίστιαν Χολμς, είχε επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων πολλών ρόλων στην USAID ενώ η μητέρα της ασχολήθηκε με την Εξωτερική Πολιτική της Ουάσινγκτον από ένα γραφείο στο Capitol Hill. Είναι σαφές ότι συνεχίζει την παράδοση αφού όπως έχει η ίδια παραδέχθηκε στο «Fortune» οι επιχειρηματικές εμπνεύσεις της πηγάζουν από τους προγόνους της

2. Αν και ξεκίνησε για να σπουδάσει Χημικός δεν μετανοιώνει καθόλου για τα έντεκα χρόνια νιότης που αφιέρωσε στη Theranos. Σήμερα η αξία της εταιρείας της υπολογίζεται ότι φθάνει τα 9 δισ. δολάρια,ενώ η περιουσία της ίδιας αποτιμάται στα 4,5 δισ. Δολάρια. Γιατί η Χολμς είναι έξυπνη και κράτησε το 50% για τον εαυτό της.

3. Αρχικό κεφάλαιο ήταν οι αποταμιεύσεις των γονιών της για τις σπουδές της. Σήμερα κανείς δεν παραπονείται για αυτήν που ισχυρίστηκε ότι η ειδοποιός διαφορά της από τους συνομήλικους της είναι η ταχύτητα της. «Νομίζω ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν απίστευτες ιδέες και απίστευτες γνώσεις, αλλά μερικές φορές περιμένουν πολύ πριν αρχίσουν να κάνουν κάτι», είπε. «Αυτό που έκανα ήταν ακριβώς να ξεκινήσω λίγο νωρίτερα».

4. Οι στόχοι της δεν είναι ευκαταφρόνητοι. Η Χολμς θέλει να χρησιμοποιήσει τη Theranos για να διεκδικήσει μεγάλο κομμάτι από τα 76 δισ. δολάρια που δαπανώνται στον εργαστηριακό διαγνωστικό κλάδο και να φτιάξει ένα κέντρο εντός ακτίνας οκτώ χιλιομέτρων από οποιοδήποτε Αμερικάνο. Η συμμαχία της με τα φαρμακεία Walgreens θα τη βοηθήσει να εγκαταστήσει σταδιακά τα αυτοματοποιημένα εργαστήρια της σε 8.200 φαρμακεία των ΗΠΑ.

5. Η Ελίζαμπεθ Χολμς φοράει μόνο μαύρα ρούχα, διαβάζει Τζειν Όστιν (ή τουλάχιστον το έκανε όταν προλάβαινε) και όταν ήταν εννέα ετών διάβαζε μόνο ένα βιβλίο, από την αρχή μέχρι το τέλος του. Το Μόμπι Ντικ.

6. Mιλάει άπταιστα τη Μανδαρινική. Αυτό είναι το τρίτο κοινό σημείο της με τον Ζουκενμπεργκ του Facebook. Tα υπόλοιπα δύο είναι ότι το Πανεπιστήμιο αλλά και ότι οι πρώτες εγκαταστάσεις της ήταν αυτές που προηγουμένων ανήκαν στο Facebook κάπου κοντά στο Campus των μεγάλων αστικών μύθων.

7. Στο ΔΣ της εταιρείας της δεν υπάρχουν άλλες γυναίκες. “Φτάνω εγώ” σχολίασε σε ερώτηση ενώ ο Χένρι Κίσινγκερ και η γυναίκα του έχουν ένα άγχος για την Χολμς. “Θέλουμε να την βγάζουμε έξω, να κοινωνικοποιηθεί. Την καλούμε σε θέατρα, σε εξόδους, σε εστιατόρια” λένε. Η ίδια δεν έχει χρόνο για να ασχοληθεί με αυτό που λέμε κανονική ζωή. Δεν έχει σχέση, ταξιδεύει μόνη της στα επαγγελματικά ταξίδια και είναι αποφασισμένη να γίνει μια γυναίκα που θα φέρει την αλλαγή στην υγεία -και τη βιοτεχνολογία, τη γενετική, τα πάντα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *