Ασπίδα εποχής Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκαταστάθηκε στην Αλβανία

Τίρανα-Αλβανία.
Αρχαία ασπίδα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανακαλύφθηκε στην Απολλωνία το 1983, από τον αρχαιολόγο Βαγγιέλ Δήμο – Vangjel Dimo, αποκαταστάθηκε μετά από 20 χρόνια από τον Φρεντερίκ Σταμάτη- Frederik Stamati, ερευνητή του Κέντρου Μελετών της Αλβανολογίας στα Τίρανα.

Η ασπίδα ήρθε στο εργαστήριο αποσυναρμολογημένη σε 8.153 κομμάτια, και θεωρήθηκε ότι ήταν αδύνατο να αποκατασταθεί.

760 τρόποι σχεδιάστηκαν για την αποκατάστασή της και απαιτήθηκαν πάνω από 20 χρόνια με συνολικό κόστος περίπου 1 εκατομμύριο.

Το είδος της ασπίδας δείχνει ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο στρατιωτικό. Ο κάτοχός της μπορεί να είχε συμμετάσχει στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα (φωτό κάτω).

Είναι γνωστό –συνεχίζει το κείμενο- ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες του κράτους του να συμμετάσχουν στην εκστρατεία του. Και στην περίπτωση αυτή η έκκληση έγινε προς τους κατοίκους της αρχαίας Απολλωνίας «το ότι ο κάτοχος της ασπίδας ήταν στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί», δήλωσε ο Σταμάτη.

«Ο οπλισμός του πολεμιστή βρέθηκε στον τάφο του, ειδικά το σπαθί δίνει πιο πειστικά επιχειρήματα. Η θήκη του σπαθιού έχει στοιχεία που είναι τυπικά της Ανατολής», σημείωσε.

Ο Μέγας Αλέξανδρος επέτρεψε στους στρατιώτες του να λάβουν όλα τα λάφυρά που απόκτησαν από την κατάληψη των πόλεων και όταν δεν υπήρχαν αρκετά λάφυρα, έδινε στους στρατιώτες του οπλισμό που κρατούσε για τον στρατό του.


© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος
mikres-ekdoseis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *