Ζητείται άμεσα κάθαρση για το παρατεταμένο σκάνδαλο του Δρακοπούλειου

Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Δρακοπούλειου Κέντου Αιμοδοσίας (ΔΚΑ – ΜΜΑ), υπό συνθήκες ευνομούμενης πολιτείας θα πρεπε να έχει μετεγκατασταθεί στους χώρους του νοσοκομείου του Νέου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εδώ και μία…
διετία τουλάχιστον.
Από τις αρχές του 2008 χρονολογούνται οι ρητές δεσμεύσεις των αρμοδίων του υπουργείου υγείας για το “άμεσον” της μετεγκατάστασης. Έφτασε Σεπτέμβριος του 2010 και οι 150 θαλασσαιμικοί που μεταγγίζονται στο Δρακοπούλειο ακόμα περιμένουν.

To όλο θέμα ενέχει τα χαρακτηριστικά σοβαρού σκανδάλου. Όπως έχει επανειλλημμένα καταγγείλλει ο πανελλήνιος σύλλογος πασχόντων από μεσογειακή αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) , οι ελλείψεις στο Δρακοπούλειο ( σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, χώρους) είναι κραυγαλέες, οι δε “υπηρεσίες” που παρέχονται στους θαλασσαιμικούς είναι από πλημμελείς έως και επικίνδυνες. Οι διαρκείς διαβεβαιώσεις για μετεγκατάσταση έχουν δημιουργήσει κλίμα αναμονής και εκρεμμότητας και κυριαρχίας της αίσθησης του “προσωρινού ”, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την όλη κατάσταση. Τα παραπάνω δεν καταγγέλονται μόνο από τον ΠΑΣΠΑΜΑ, τα ομολογεί κάθετα και η διεύθυνση του Δρακοπούλειου με κάμποσες τα τελευταία χρόνια επιστολές προς το υπουργείο υγείας. Το υπουργείο, από πλευράς του, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση πάντοτε διαβεβαιώνει ότι η μετεγκατάσταση είναι ζήτημα χρόνου, το πλήρωμα του χρόνου δεν φτάνει ποτέ, το αδιέξοδο με κλιμακούμενη ένταση αναπαράγεται. Εις βάρος των 150 θαλασσαιμικών που μεταγγίζονται στο Δρακοπούλειο, αυτών και μόνον αυτών.

Η τελευταία πράξη της παρατεταμένης κοροϊδίας εκτυλίχτηκε το φετινό Καλοκαίρι . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κυβερνητικού βουλευτή Π. Κουρουμπλή στα μέσα του Ιουνίου, η υπουργός υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύτηκε ρητά ότι η μετεγκατάσταση περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του υπουργείου και θα έχει το αργότερο ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός. Πέρασε Ιούνιος, πέρασε Ιούλιος, πέρασε και Αύγουστος, αλλά η μονάδα μεσογειακής αναιμίας του Δρακοπούλειου παραμένει πεισματικά αμετακίνητη. “Αμετακίνητος, ίδιος ο εμπαιγμός εδώ και χρόνια”, μας λέει πικρόχολα η πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΜΑ γιατρός Ιωάννα Μυρίλλα, μεταφέροντας στο ακέραιο το συναίσθημα που όλοι οι θαλασσαιμικοί στην χώρα μας βιώνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού μπλοκάρει την μετεγκατάσταση διότι ο επιλεγείς χώρος χρησιμοποιείται από νοσηλευτικό προσωπικό του οποίου την “βόλεψη” δεν θέλει να χαλάσει . Αν όντως αυτό είναι το πρόβλημα, το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι απλώς μεγάλο, είναι κομβικό. Παραπέμπει – τηρουμένων των αναλογιών – στο κλασσικό “ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;”. Είναι δυνατόν, με άλλα λόγια, η άρνηση μιάς διοίκησης να υπονομεύει και να εξευτελίζει μιά ρητή υπουργική δέσμευση; Μόνο η άμεση μετεγκατάσταση μπορεί στην πράξη να ακυρώσει το σκληρό ερώτημα και την (πολιτική) ντροπή που η διατύπωσή του και μόνο υπομνύει, ο λόγος πλέον στην αρμόδια υπουργό.

enet

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *