Μήνυμα ειρήνης από Οτζαλάν

«Πρέπει να εγκαθιδρύσουμε μια νέα δημοκρατία που να είναι στην ίδια γραμμή με τον νέο κόσμο και τη νέα Μέση Ανατολή. Το κουρδικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με τον πλήρη εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε τα προβλήματα στην Τουρκία θα οξυνθούν και…
ο Θεός να με συγχωρήσει, θα καταλήξουμε όπως το Ιράκ ή η Συρία». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που ο κρατούμενος από το 1999 ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν μεταβίβασε σε αντιπροσωπεία κούρδων βουλευτών, με τους οποίους συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο. Με παρόντα έναν αξιωματικό των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, ο Οτζαλάν συζήτησε μαζί τους για την εξέλιξη των μυστικών επαφών – άρχισαν τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ του Οτζαλάν και της κυβέρνησης Ερντογάν – που αφορούν τον τερματισμό της 28ετούς σύρραξης που έχει κοστίσει τις ζωές 40.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Οτζαλάν εκλαμβάνει τις προσπάθειες που γίνονται στην Τουρκία για αναθεώρηση του Συντάγματος ως ευκαιρία για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με την αποκέντρωση των εξουσιών, τις οποίες ζητούν εδώ και χρόνια οι Κούρδοι. Την προηγούμενη εβδομάδα ένα προσχέδιο της πρότασης Οτζαλάν για την επίτευξη της ειρήνης στάλθηκε στις ηγεσίες των δύο κουρδικών κομμάτων – Κόμμα για την Ειρήνη και την Ελευθερία και Εργατικό Κόμμα – στο Βόρειο Ιράκ και στην Ευρώπη. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του Κόμματος για την Ειρήνη και την Ελευθερία (BDP), αφού μελέτησε την πρόταση τόνισε πως είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές να δράσουν άμεσα. «Οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη διαδικασία», δήλωσε ο Ντεμιρτάς στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «πρακτικά και συγκεκριμένα βήματα», που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατάπαυση πυρός
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν ενδέχεται να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, ημέρα της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *