ΕΜΠΑΡΓΚΟ, ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Δεκατέσσερις συνολικά ελληνικές εταιρείες έχουν πλέον την άδεια από τη Ρωσία για εξαγωγές, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες…

Το γεγονός αυτό αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στις ελληνικές εξαγωγές κάτι για το οποίο η Rosselkhoznadzor, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ειδοποιήσει σχετικά με σχετικό πρωτόκολλο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο αριθμός των 14 εταιρειών που έχουν προκριθεί σε πρώτη φάση από τις ρωσικές αρχές για να ξεκινήσουν ξανά τις εξαγωγές θεωρείται πολύ σημαντικός καθώς οι εξαγωγείς δεν έχουν την πολυτέλεια να παραμένουν αποκλεισμένοι από τη ρώσικη οικονομία, η οποία, παρά τα προβλήματά της, εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για τα ελληνικά προϊόντα.
Εκτιμάται πως η απόφαση του Κρεμλίνου να απαγορεύσει τις εισαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων ως «αντίποινα» στις κυρώσεις της Ε.Ε. για τη στάση του στην Ουκρανία κόστισε το 2014 στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ, ενώ οδήγησε σε συνολική επιβράδυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων και όλα σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη και από το τελευταίο κυριολεκτικά ευρώ.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα λαβράκια, οι εξαγωγές των οποίων υποχώρησαν κατά 81,5%, τα μανταρίνια (-81,5%), τα ακτινίδια (-60,6%), τα αγγούρια (-51,3%) και τα βερίκοκα (-37,1%), παρά τις προσπάθειες που έγιναν να διοχετευθούν αρκετά προϊόντα μέσω τρίτων χωρών (π.χ. μέσω Λευκορωσίας, Τουρκίας).
Η επιλογή των 14 εταιρειών, προκειμένου να τους δοθεί το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των εξαγωγών τους, έγινε κατόπιν επιτόπιων και αυστηρών ελέγχων Ρώσων ελεγκτών με βάση τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας που έχει ο οργανισμός της Rosselkhoznadzor.
Η πλειονότητα των εταιρείων αυτών αφορούν τον κλάδο των γαλακτοκομικών και της αλλαντοβιομηχανίας.
Να σημειωθεί πως χωρίς την έγκριση της Rosselkhoznadzor δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές προς τη Ρωσία.
Το κλιμάκιο των Ρώσων ελεγκτών βρέθηκε στην Ελλάδα στα μέσα Απριλίου και για περίπου τρεις εβδομάδες έκανε εκτεταμένους ελέγχους σε ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκαν, ενώ ακολούθησαν η Κύπρος και η Ρουμανία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιουλίου 2015 λήγει το ρώσικο εμπάργκο, εκτός κι αν η Ε.Ε. αποφασίσει να παρατείνει τα μέτρα κατά της Ρωσίας, οπότε θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει αντίδραση από την άλλη πλευρά.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *