Το … ματωμένο διαμάντι των Ριμπολόβλεφ!

Η σύλληψη της Ελενα Ριμπολόβλεβα στις αρχές της εβδομάδας στην Κύπρο με την κατηγορία της…
κλοπής διαμαντένιου δαχτυλιδιού, αξίας 50.000.000 δολαρίων, και η απελευθέρωσή της λίγες ώρες αργότερα μετά την επίδειξη εγγράφου που πιστοποιούσε ότι της ανήκει νομίμως, αποτελεί μονάχα την κορυφή του παγόβουνου στον δικαστικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ίδια και τον δισεκατομμυριούχο σύζυγό
της Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Οι δύο εν διαστάσει σύζυγοι διανύουν αισίως τον έκτο χρόνο διαμάχης για το μοίρασμα της κοινής περιουσίας τους και όπως όλα δείχνουν, ο επίλογος του διαζυγίου τους θα αργήσει να γραφτεί.

Δεδομένης της απουσίας προγαμιαίου συμβολαίου, θα πίστευε κανείς ότι η υπόθεση θα διευθετούνταν γρήγορα, καθώς ο ελβετικός νόμος που εφαρμόζεται στην περίπτωσή τους ορίζει ξεκάθαρα πως καθένας εκ των δύο συζύγων δικαιούται το ήμισυ της περιουσίας που αποκτήθηκε στη διάρκεια του γάμου. Οταν πρόκειται όμως για τον πρώην μεγιστάνα των λιπασμάτων και Νο 79 της λίστας «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, τότε είναι μάλλον εύκολο να καταλάβουμε γιατί η καταμέτρηση των περιουσιακών του στοιχείων έχει εξελιχθεί σε κυνήγι «κρυμμένου θησαυρού» και γιατί το μοίρασμά τους έχει οδηγήσει τους δύο πρώην συζύγους στα χαρακώματα.

Η μεταξύ τους διαμάχη ξεκίνησε το 2008, όταν η Ελενα Ριμπολόβλεβα, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση διαζυγίου από τον πολύ πλούσιο και πολύ άπιστο σύζυγό της, ζητώντας του το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, και εξελίχθηκε σε πόλεμο, όταν αντιλήφθηκε ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών της εταιρίας του, σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο, χωρίς να την ενημερώσει. Μοναδικός δικαιούχος αυτών των λογαριασμών ήταν ο ίδιος και οι δύο κόρες τους, Εκατερίνα και Αννα, ηλικίας 25 και 13 ετών σήμερα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Ελενα, η μεταφορά αυτή αποτελεί απόπειρα απόκρυψης μέρος της περιουσίας του από τη σύζυγό του, καθώς -όπως υποστηρίζουν- το ύψος της αγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ! Οι δικοί του δικηγόροι, αντιθέτως, αναφέρουν ότι το ποσό δεν υπερβαίνει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. «Τα καταπιστεύματα για τα οποία με κατηγορεί η πρώην μου είναι οικονομικές δομές που τις δημιουργήσαμε μαζί πριν από το διαζύγιο, έχοντας κατά νου το μέλλον των παιδιών μας. Η ειρωνεία είναι ότι σήμερα η ίδια τα βάζει με τις κόρες μας, οι οποίες καλούνται να αμυνθούν εναντίον της μητέρας τους σε πολλές νομικές διαδικασίες» δηλώνει ο ίδιος, τη στιγμή που εκείνη, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν μάχεται για τα «δισεκατομμύρια», αλλά για να ορθώσει ανάστημα απέναντι «σε έναν ολιγάρχη που πιστεύει ότι το χρήμα αγοράζει τα πάντα και τον βάζει πάνω από τους νόμους».

Η αποκάλυψη των κρυφών λογαριασμών έγινε στα τέλη του 2008, όταν η Ριμπολόβλεβα, υποψιασμένη ότι ο αδίστακτος σύζυγός της θα επιχειρούσε να κρύψει μέρος της περιουσίας τους, ζήτησε και πέτυχε δικαστικά να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε Βρετανία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Παρθένες Νήσους και Κύπρο. Τότε ήταν που ανακάλυψε τους δύο νέους κυπριακούς λογαριασμούς, καθώς και το γεγονός ότι εκείνος είχε στείλει στην Κύπρο και τη συλλογή έργων τέχνης τους, αποτελούμενη από περίπου δεκαπέντε Μονέ, Πικάσο, Ντεγκά και Βαν Γκογκ.

Εκτοτε ακολούθησαν πολλές αγωγές από την πλευρά της εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι παραβιάζει τις αποφάσεις περί παγώματος των περιουσιακών τους στοιχείων, με τις αλλεπάλληλες αγορές ακινήτων που συνέχιζε να κάνει, είτε στο δικό του όνομα είτε στο όνομα της μεγαλύτερης κόρης του, η οποία είναι και η μεγαλύτερη σύμμαχός του. Μέχρι σήμερα, ο Ριμπολόβλεφ έχει προσθέσει στη λίστα των ακινήτων του την έπαυλη του Γουίλ Σμιθ στη Χαβάη, αντί 14.500.000 ευρώ, την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, αντί 70.000.000 ευρώ, ένα ρετιρέ στο Μονακό, αξίας 218.000.000 ευρώ, κι ένα ακόμη στο Central Park, αντί 64.000.000 ευρώ, προκειμένου να μένει η Εκατερίνα όσο καιρό θα σπουδάζει στη Νέα Υόρκη. Εκείνη άλλωστε «φαίνεται» και ως ιδιοκτήτρια του Σκορπιού, η τιμή αγοράς του οποίου ωστόσο ουδέποτε ανακοινώθηκε επίσημα.

Ερωτας στα φοιτητικά χρόνια

Αυτό που σήμερα θυμίζει «Πόλεμο των Ρόουζ», πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια ξεκινούσε ως ένας αγνός φοιτητικός έρωτας. Η Ελενα και ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ γνωρίστηκαν την πρώτη τους ημέρα στην Ιατρική Σχολή, στη βιομηχανική πόλη Περμ της Ρωσίας, και όταν το 1987 παντρεύτηκαν, τίποτε δεν προδίκαζε ότι ο 21χρονος τότε γιατρός θα εξελισσόταν σε μεγιστάνα λιπασμάτων. Στη διάρκεια του γάμου τους η Ελενα τον παρακολούθησε να γιγαντώνει την επιχείρησή του, ενώ έμεινε στο πλευρό του ακόμη και όταν εκείνος φυλακίστηκε για διάστημα έντεκα μηνών το 1997, όντας κατηγορούμενος για τη δολοφονία ανταγωνιστή του. Τελικά οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν ελλείψει στοιχείων κι εκείνος αφέθηκε ελεύθερος.

Λίγα χρόνια μετά, οι φημολογούμενες απιστίες του αρχίζουν να διαρρέουν στον Τύπο και το 2008 η Ριμπολόβλεβα αποφασίζει να σταματήσει να τις ανέχεται και ζητεί διαζύγιο. «Ο κ. Ριμπολόβλεφ δεν υπήρξε υπόδειγμα συζύγου. Ουδέποτε αρνήθηκε τις απιστίες του. Η σύζυγός του τις γνώριζε εδώ και χρόνια και τις αποδεχόταν παθητικά» δήλωσε o εκπρόσωπός του Σεργκέι Τσερνίτσιν στους «New York Times» το 2012

Πηγή: ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΟΙ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *