Χωρίς Όργανο Πιστοποίησης των ατόμων με Αναπηρία μένει η χώρα

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

για την άμεση λειτουργία του νέου Κέντρου Πιστοποίησης
Πρωτοφανής καθυστέρηση έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 6 και 7 του ν. 3863 (ΦΕΚ 115/15-7-2010), οι οποίες αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και στην….
κατάρτιση νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, βάσει του οποίου θα καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του ο Βουλευτής σημειώνει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 7 ο νέος Κανονισμός θα είχε καταρτιστεί εντός εξαμήνου από την ημερομηνία ψήφισής του, δηλαδή από τις 15-7-2010. Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που γνωμοδοτεί επί του νέου ΚΕΒΑ, στην οποία συμμετέχει και η Ε.Σ.ΑμεΑ., δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά έως και σήμερα, παρόλο που έχει ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία ο ορισμός εκπροσώπου της σε αυτήν. Επίσης, ο πίνακας του Ειδικού Σώματος Ιατρών που θα συμμετέχουν στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας δεν έχει καταρτιστεί ακόμη. Τα Προγράμματα Ειδικής Εκπαίδευσης του προαναφερθέντος Σώματος δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί από την Διεύθυνση Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. η οποία είναι αρμόδια για το σκοπό αυτό,, βάσει του άρθρου 6 του ν. 3863/10. Ομοίως, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί η επταμελής Επιτροπή αξιολόγησης της εκπαίδευσης των ιατρών Ειδικού Σώματος Ιατρών του ΚΕΠΑ στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ε.Σ.ΑμεΑ».

Προσθέτει δε ότι «σύμφωνα δε με τον νόμο από την 1η Απριλίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία (βάσει του νόμου) θα ήταν έτοιμο το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καταργούνται όλες οι εν ενεργεία Επιτροπές Πιστοποίησης της Αναπηρίας. Ακόμη, στον αέρα επίσης βρίσκεται η κατάρτιση του Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα τηρείται στη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ, όπως και η Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα καθορίζονταν ο τρόπος και τα κριτήρια κατάρτισης του μητρώου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού «για την άμεση συγκρότηση και λειτουργία της Γνωμοδοτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την κατάρτιση του νέου ΚΕΒΑ, αλλά και την κατάρτιση του πίνακα συμμετεχόντων στο Ειδικό Σώμα Ιατρών του νέου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας». Επιπλέον, ζητά ενημέρωση σχετικά με το «πότε να εκπονηθούν τα ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης του Ειδικού Σώματος Ιατρών μετά την ολοκλήρωση έκδοσης του νέου ΚΕΒΑ».

Ακόμη, ζητά την δέσμευσή του ότι θα «υπάρξει συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης της Εκπαίδευσης των Ιατρών σε χρόνο προγενέστερο της εκπαίδευσής τους, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο έργο της», όπως και «να συγκροτηθεί Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, της Διεύθυνσης Αναπηρίας του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ. για την μελέτη θεσμικών παρεμβάσεων βελτίωσης των διατάξεων του ν. 3863/2010, δεδομένου ότι η Ε.Σ.ΑμεΑ. είχε επισημάνει στρεβλώσεις και αδυναμίες των κατά τα άλλα θετικών διατάξεων του νόμου, κατά την περίοδο επεξεργασίας τους».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΣΆΜΑ ΤΈΕ ΣΕΕΜΩΝ ΑΠΊΞΕΕΙ ΕΣ ΣΥΜΩΝ ΠΛΆΝΗΤΑ ΟΛΈΞΩΜΕΝ ΟΛΕΤΈΕΡΑΣ ΣΙΝΑΣ ΔΙΑΣΤΡΙΚΟΥΣ ΤΕ ΔΑΪΝΟΥΣ ΕΞΑΣΤΡΙΣΘΈΝΤΑΣ ΕΞ ΑΣΤΕΡΩΝ ΔΡΑΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΞΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΙΝΩΝ ΥΦ’ ΕΕΓΈΤΑΝ ΣΙΩΝ – ΣΈΝΤΙΟΥ».

  FROM THE ORBIT OF PLANET SATURN INTERPLANETARY SIGNAL OF PLANETARY SECURITY TOWARDS PLANET EARTH._ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΠΛΑΝΗΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ

  Reply
 2. Ανώνυμος

  ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΕΛΑ ΣΤΗ ΝΔ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ…

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *