Αποκατάσταση εγκεφαλικού με ένα «κλικ»

Οι συνέπειες από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή από κάποιο σοβαρό τραύμα στο κεφάλι μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με φυσικοθεραπεία στο σπίτι, με τη βοήθεια φορητής ρομποτικής συσκευής που συνδέεται διαδικτυακά με τον φυσικοθεραπευτή. Τις ασκήσεις αποκατάστασης, που αφορούν κυρίως τα άνω άκρα, τις κάνουν μόνοι τους οι ασθενείς, μέσω παιχνιδιών που απαιτούν αφή, όραση και ακοή.
Η ρομποτική συσκευή, που αναμένεται σύντομα στην αγορά, αναπτύχθηκε από την εταιρία Humanware, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ρομποτικής του Ινστιτούτου Tecip της Scuola Superiore Sant’Anna στην Πίζα, και δοκιμάστηκε σε πειραματικό στάδιο στο κέντρο αποκατάστασης «Auxilium vitae», στη Βολτέρα, και στο νοσοκομείο Τσιζανέλο. Το «Motore» (κινητήρας), όπως ονομάστηκε, είναι ένα νέο εργαλείο στη διάθεση κλινικών γιατρών και φυσικοθεραπευτών για τη λειτουργική αξιολόγηση αλλά και την ανάκαμψη των άνω άκρων σε ασθενείς με τραύματα νευρολογικού χαρακτήρα.

Οι ασθενείς εκτελούν τις ασκήσεις αποκατάστασης μέσω διασκεδαστικών παιχνιδιών, στα οποία επιστρατεύονται τρεις αισθήσεις, η αφή, η όραση και η ακοή, με στόχο να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των άκρων.

Ρομπότ

Το ρομπότ βοηθά τους ασθενείς να κάνουν τις ασκήσεις τους, οπότε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα έρχεται πιο σύντομα.

Το «Motore» είναι μια συσκευή πολύ μικρότερη και ελαφρύτερη από τα συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε αντίθεση με τους βαρείς και ογκώδεις ρομποτικούς βραχίονες, έχει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και πάνω σε γραφείο, ενώ είναι τροχήλατο. Η σύνδεσή του με τον υπολογιστή είναι ασύρματη και μέσω αυτού ο ασθενής εκτελεί ασκήσεις σαν να έπαιζε οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι. Το σύστημα καταγράφει με ακρίβεια τη δύναμη που ασκείται και τις κινήσεις αξιολογώντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να επιβλέπει ταυτόχρονα την εφαρμογή των προγραμμάτων σε περισσότερους του ενός ασθενείς. Ετσι έχει τη δυνατότητα να βοηθά την ίδια στιγμή πολλούς ασθενείς, γεγονός που αποφέρει κέρδος σε χρόνο, τόσο για τον θεραπευτή όσο και για τους θεραπευόμενους.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *