Σενάρια πολιτικής αστάθειας μετά τη δήλωση Μιχαλολιάκου

Σενάρια ραγδαίων πολιτικών εξελίξων πυροδότησε η απογευματινή δήλωση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράιτησης των βουλευτών του κόμματός του.
Όπως είπε, «όλα είναι ανοιχτά», σημειώνοντας πως «εάν η….
χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποίησης, δεν θα είναι ένοχη η ΧΑ, αλλά αυτοί που τη δαιμονοποιούν».

Ο κ.Μιχαλολιάκος τόνισε επίσης πως «στα πλαίσια νομίμων συνταγματικών δικαιωμάτων μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να υπερασπιστούμε πολιτική μας τιμή. Η Χρυσή Αυγή αμύνεται».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ΧΑ είναι ένα νόμιμο πολιτικό κίνημα του οποίου η άνοδος δυσαρέστησε αυτούς που λεηλατούν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού επί δεκαετίες» και «θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την πολιτική οντότητά της και την πολιτική της τιμή».
«Εγκληματίες και εγκληματική συμμορία είναι αυτοί οι οποίοι χρεοκόπησαν τη χώρα και εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία» συμπλήρωσε.
Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και οι απειλές Μιχαλολιάκου δεν φοβίζουν κανέναν, απαντούν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως επισημαίνουν, η έρευνα των δικαστικών αρχών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, μέχρι τέλους.

Τα σενάρια

Η στάση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, από ό,τι φαίνεται, θα εξαρηθεί από τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει η δικαστική έρευνα.
Εάν δηλαδή επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την εισαγγελική έρευνα να καταλήγει στη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση για βουλευτές της Χρυσής Αυγής και αρχίσουν αυτοί να προφυλακίζονται, τότε, πιθανώς, η ηγετική ομάδα του κόμματος, ως «αντίποινα» κατά του πολιτικού συστήματος, να ζητήσει τις ομαδικές παραιτήσεις των βουλευτών του κόμματος, αλλά και των επιλαχόντων.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν εκλογές, σε εύλογο χρόνο, για 17 έδρες, σε 15 περιφέρειες, όπου το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει εκλέξει βουλευτές στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στις 14 περιφέρειες όπου η ΧΑ εκλέγει ένα βουλευτή η εκλογή του νέου βουλευτή θα γίνει με το πλειοψηφικό σύστημα, δηλαδή όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα λάβει και την έδρα, και στην Β’ Αθηνών όπου το κόμμα έχει τρεις έδρες θα γίνει με αναλογικό σύστημα.

Όσον αφορά τον βουλευτή Επικρατείας, προς το παρόν υπάρχουν αντικρουόμενες ερμηνείες σχετικά με το ένα θα γίνει διεξαγωγή εκλογών σε όλη την επικράτεια ή θα καλυφθεί η θέση από το ΠΑΣΟΚ, ως το κόμμα με το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

Τα υπόλοιπα κόμματα, πάντως, εάν συνεννοηθούν, έχουν δυνατότητες αντίδρασης, με τις οποίες μπορούν να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή, θέτοντας την εκτός κοινοβουλίου και αποφεύγοντας τη μεταξύ τους πόλωση που λογικά θα προκληθεί σε αυτήν την ιδιότυπη προεκλογική περίοδο. Για παράδειγμα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή, μπορούν να συμφωνήσουν να κατεβάσουν κοινές υπερκομματικές υποψηφιότητες, αναγνωρισμένων από την κοινωνία προσωπικοτήτων, σε όλες τις περιφέρειες. Το έαν βέβαια έχουν φθάσει σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας είναι κάτι που θεωρείται λίαν αμφίβολο…

Μετά τη δήλωση Μιχαλολιάκου άρχισαν να κυκλοφορούν και σενάρια που αναφέρουν ότι εν όψει του ενδεχομένου να στηθούν κάλπες περίπου στη μισή χώρα, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αποφασίσει τη διενέργεια κανονικών εθνικών εκλογών. Τις επόμενες μέρες μένει να φανεί εάν τα σενάρια θα μείνουν σενάρια ή, εάν, πράγματι, βρισκόμαστε ενώπιον ραγδαίων πολιτικων εξελίξεων…

http://www.voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *